В КОПРИВЩИЦА Нова среща по темата за изграждане на ски пистата

  • 0
  • 113 преглеждания


В малката заседателна зала в сградата на общинска администрация се състоя поредната среща, чиято основна тема бе предприемане на следващите стъпки към реализиране на идеята за изграждане на ски пистата в землището на Копривщица, по която нищо не бе сторено в продължение на една година.

На едно от обсъжданията  на Общия устройствен план (ОУП) на общината, експерти еколози изтъкнаха, че проектът не може да бъде реализиран, тъй като отстои на много малко разстояние от природната забележителност „Донкина гора“. След това са проведени няколко срещи между екипа, подготвил проектното предложение, общинското ръководство и главният инженер и главният архитект на Копривщица.

На 31 януари бе насрочена нова среща, на която присъстваха кметът Генчо Герданов, председателят на ОбС Рашко Христов,служители от общинската администрация, един от инвеститорите, представители на работния екип и на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – София. Работната среща бе открита от г-н Герданов. Той отбеляза, че общинското ръководство и администрацията ще съдействат с всичко, с което зависи от тях, за построяването на такова съоръжение. Стана ясно, че основният проблем за едногодишното прекратяване работата по проекта е незнайно как появилия се в този район лалугер. Кметът информира, че е провел среща с инж. Ирена Петкова – директор на РИОСВ и тя е изразила мнение, че животни от този вид в района няма.

Главният архитект на община Копривщица запозна присъстващите с предхождащата история на възникналия проблем. Той се върна една година назад и припомни, че на общественото обсъждане на ОУП становището на РИОСВ е било отрицателно към това инвестиционно намерение. Проведена е среща с представителите на работния екип за ски пистата и инж. Ирена Петкова, на която е изказано предложението  инвестиционното намерение да излезе от ОУП. Препоръките на служителите на РИОСВ са били да се конкретизира инвестиционното намерение, за да се прецени как то влияе на съществуващите защитени видове в местността „Донкина гора“ и как съоръженията трябва да бъдат разположени.

Главният архитект разказа и за друга среща в Копривщица на общинското ръководство и представител на. Общото мнение на копривщенци е, че аргументите на институцията не отговарят на истината. Но за жалост се пише в документи, че в този район съществуват защитени видове.

Иван Георгиев от екипа подготвил инвестиционното намерение, припомни, че община Копривщица е трябвало да подготви тръжни документи за обществена поръчка за партньор. Такава практика, според специалисти, в България няма, при условие, че инвеститорът е дошъл в общината, за да предложи своята инвестиция. Отново се постави проблемът, стоящ пред двете страни, че инвестиционното намерение няма никакво бъдеще, ако РИОСВ изкаже становище, което е в ущърб на проекта за ски писта.

Главният инвеститор, който присъстваше на срещата – Валентин Духлев,  живеещ в Чехия и работещ в областта на туризма, отбеляза, че са начертани стъпките на работа, но трябва да се предприемат действия от общината за преодоляване на пречките, които изникнаха.

В края на работната среща всички се обединиха около идеята да бъде проведена среща при директора на РИОСВ – София. Отхвърлено бе предложението за организиране на подписка в подкрепа на инвестиционното предложение и надделя мнението, че е наложително ново проучване на защитената местност.

След срещата, запитан за неговото становище по дискутирания въпрос, г-н Колев от РИОСВ сподели специално за в. „Регион“, че „не са лоши шансовете на община Копривщица да бъде решен този въпрос“.

Prev Post УЧЕНИК ОТ СЕЛО АНТОН С грамота от началника на РУО
ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА ОТ ПИРДОП  Спечели злато и сребро на държавното първенство
Next Post ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЕЛИЦА ТОДОРОВА ОТ ПИРДОП Спечели злато и сребро на държавното първенство
Related Posts

Leave a Comment: