В КОПРИВЩИЦА Откриха паметен знак за родолюбивите братя Груеви

  • 0
  • 112 преглеждания

Според новите изследвания на Светлана Мухова – уредник на Дирекция на музеите - Копривщица, чийто доклад бе изнесен на научната конференция, посветена на Йоаким Груев, родният дом на просветителя се е намирал в северната част в двора на днешния пансион към СУ „Любен Каравелов“, дълги години наричат преди това Климатичен пансион. На северната стена на високата каменна ограда по инициатива на Дирекция на музеите, на 12 септември бе открита паметна плоча с надпис: „Тук бе родният дом на възрожденците Йоаким, Георги, Веселин и Александър Груеви, дарен на училищното настоятелство през 1910 г.: „…за спомен на родителите ни и на родоначалника ни поп Черньо“.

Бившият директор на Дирекция на музеите Димитър Пиронков, настоящият ръководител на институцията Кунка Неделева и Светлана Мухова откриха паметния знак. В словото си г-н Пиронков отбеляза, че родолюбиви, ученолюбиви, предприемчиви – това са основни черти на копривщенци през онази епоха, които ги отличават от другите краища на поробеното ни Отечество и в същото време са основа за неговият икономически просперитет. Не е случайност, че копривщенци са сред ръководителите и дейците и борците за национална просвета, независима църква и освобождение.

Димитър Пиронков подчерта, че днес Копривщица отново напомня на българите за своя незаслужено позабравен син. Той припомни, че родният дом на възрожденеца е в близост до тези на Найден Геров и Любен Каравелов – „личности с изключителен принос за пробуждането на националната идея“. В словото, посветено на 190-годишнина на Йоаким Груев, историкът проследи неговия житейски път, просветна и обществена дейност, за която е удостоен със званието „Почетен гражданин на Копривщица“. С огромната си народополезна дейност Йоаким Груев ще остане една от водещите личности на Възраждането и строител на българската държава, каза Димитър Пиронков.

В СУ „САВО САВОВ“ – ПИРДОП  В първия учебен ден отвори врати нов компютърен кабинет
Prev Post В СУ „САВО САВОВ“ – ПИРДОП В първия учебен ден отвори врати нов компютърен кабинет
Next Post И мирковчани не се отзоваха масово на призива
Related Posts

Leave a Comment: