В МЕСТНОСТТА „СВЕТА ПЕТКА”

  • 0
  • 86 преглеждания

С много гости, народни хора и песни чавдарчани празнуваха своя ден

На 22 април в местността „Св. Петка” над село Чавдар, се проведе пролетният празник на общината. Специални гости на организаторите от общинската администрация бяха управителят на Софийска област инж. София Торолова, зам.-председателят на Надзорния съвет на „Елаците-Мед“ инж. Добри Цветков, инж. Константина Градева-Василева – директор „Устойчиво бизнес развитие“ на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, кметовете на общините Антон – инж. Стоян Гарчев, на Пирдоп – Ангел Геров, на Златица – инж. Магдалена Иванова и Челопеч – инж. Алекси Кесяков, кметове на кметства от района, управители на фирми, дарители.

Мнозина, преди да се отправят към мястото на празникаестрадата в едноименния комплекс, се отбиваха до параклиса „Св. Петка”, където запалваха по свещ, за да почетат светицата, покровителка на селото и чавдарчани и за свое здраве и берекет през настоящата година. Специално за случая отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет и осветип курбана, който вреше в няколко огромни казана в магерницата на комплекса. За неговото приготвяне бяха жертвани няколко овце.

Официалната програма за празника откри водещата Панка Илиева, която припомни за установената в общината традиция и за важността и символиката на празника на името на Света Петка. Кметът Пенчо Геров поздрави  чавдарчани и присъстващите техните гости, уважили събора въпреки студеното време. Той приветства празнуващите с „Добре дошли”, като пожела на всички да се веселят от сърце и душа въпреки капризите на времето. Г-н Геров изрази своята радост, че традицията за отбелязването на празника се е запазила през годините.

За Деня на община Чавдар през седмицата в общинска администрация бяха пристигнали поздравителни адреси от областния управител на Софийска област инж. София Торолова, от ръководствата на рудодобивните и преработвателни дружества „Елаците-Мед” – Мирково, „Геотехмин”– София,  „Асарел-Медет” – град Панагюрище, Синдиката на българските учители и г-жа Янка Такева, Национално сдружение на общините в Република България, както и народните представители от групата на „БСП за България” Иван Ченчев, Лало Кирилов и Радослав Стойчев.

За веселото настроение на присъстващите на събора на община Чавдар от Общинската администрация се бяха погрижили да осигурят богата и стойностна програма. Специално за празничния за чавдарчани ден бяха дошли музикантите и певиците от оркестър „Канарите”, с художествен ръководител Атанас Стоев. В програмата се включиха още самодейците от читалище „Надежда” в село Чавдар – момичетата и момчетата от детския танцов състав „Средногорско веселие”, с художествен ръководител Мая Булванска и дамите от клуба за народни хора „Чавдар”, с хореограф Камелия Иванова.

Спонсори за провеждането на празника бяха рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, инж. Иван Иванов и фирма „Металпласт Инженеринг” – град Пирдоп.

До късно вечерта чавдарчани и гости, дошли от целия район на Средногорието, че и от по-далече, спретнаха много и дълги народни  хора, виещи се на поляната около естрадата, на които се наловиха млади и стари.

Разносната търговия също беше богата, като най-много опашки имаше на скарите за кебапчета и кюфтета, където се предлагаха и разнообразни видове напитки. За всички празнуващи, както повелява традицията, имаше и по паничка светен курбан.

Стартира Дуално обучение в региона на Средногорието с подкрепата на Аурубис България
Prev Post Стартира Дуално обучение в региона на Средногорието с подкрепата на Аурубис България
В Мирково турнир на ветераните
Next Post В Мирково турнир на ветераните
Related Posts

Leave a Comment: