В МИРКОВО Кукери събудиха природата за нов живот

  • 0
  • 91 преглеждания

Тази година дългоочакваният празник на Сирни Заговезни в Мирково протече по-различно. Предвид епидемиологичната обстановка, беше решено да  няма карнавал, но хората се бяха събрали, макар и разпръснати по целия площад в очакване на кукерския клуб.

В намален състав и без някои основни персонажиq членовете на Кукерски клуб „Мирково“ старателно се подготвиха за шествието по улиците на селото. По предварително спазения график те тръгнаха от Спортен клуб „Мирково“ и по главната улица тръгнаха към площада. В шествието по случай Деня на прошката се включи и Даниел Богданов с неговото магаре и Любка като представители на читалище „Културен подем – 2020.

На вълзовите кръстовища кукерите се спираха, раздрънкваха хлопките и тежките чанове, спазвайки по този начин старата традиция за гоненето на злите сили и събуждайки природата за нов живот. Първото им спиране беше на кръстовището на улиците „Д-р Г.М. Димитров“ и „Опълченска“ след това пред „Моят магазин“, на кръстовището на улиците „Д-р Г.М. Димитров“ и „Александър Стамболийски“ пред читалището, на площад „Хармана“. А след кратка почивка завършиха своето дефиле на централния площад „Разкола“.

След като обиколиха няколко пъти площада, кукерите си направиха групови снимки. Техният председател Илийчо Лалчев благодари на всички, дошли да видят шествието им, за тяхната морална подкрепа, като пожела леки пости, здраве и приятно посрещане на предстоящите празници.

Буен огън за Деня на прошката в Пирдоп
Prev Post Буен огън за Деня на прошката в Пирдоп
НАРОДНИЯТ И ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК „СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ“  Даде път на Пролетта и възраждането на природата
Next Post НАРОДНИЯТ И ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК „СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ“ Даде път на Пролетта и възраждането на природата
Related Posts

Leave a Comment: