НАРОДНИЯТ И ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК „СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ“ Даде път на Пролетта и възраждането на природата

  • 0
  • 104 преглеждания

В приятното и слънчево време на 14 март множество жители и гости на Община Челопеч отбелязаха Сирни Заговезни и си пожелаха леки пости, прощавайки си греховете взаимно. Освен на празника, традиционното честване на обичая в селото, бе наречено да опази здравето на всеки един от нас и да помогне да се отърсим от трудностите на живота ни в момента.

Самодейци от читалище „Труд и постоянство“, танцьорите от ТС „Българче“ и членове на клуб „Златните кукери“, представиха обичая пред множеството. Техният спектакъл бе наблюдаван от кмета на общината инж. Алекси Кесяков, председателя на общинския съвет Димитър Въжаров, съветници, челопечани, гости от съседни общини и столицата. Всички те бяха призовани от организаторите да спазват противоепидемичните мерки и да бъдат отговорни към своето здраве и това на близките си. Отправени бяха и пожелания за опрощение на волни и неволни грехове и бе дадена прошка на присъстващите.

Секретарят на читалището Мария Луканова, в ролята на диктор, представи обичая, който започна с посрещане на гостите в едно челопешко семейство и искането на прошка от младите. Децата се радваха на „ламкането“ – залавяне с устни на парче халва, завързана на конец. Стопанката прекади трапезата, а стопанинът приветства с „Добре дошли!“ скъпите гости – кукерите.

Символично мегданът на селото бе заоран от двама кукери, впрегнати в рало, а млади мъже го засяха със зърно, за да е богата реколтата в селото наесен. Завъртяни бяха и „оратниците“ – запалени факли от слама, за да се прогонят злите сили от душите и домовете на челопечани. На площада тържествено бе внесена Пролетта, която разпръсна наоколо цветя, за да бъде прогонена зимата и природата възродена за нов живот.

Самодейците от Танцов състав „Българче“ представиха спектакъла си „Сирница в Челопеч“, в основата на който са характерните за обичая игри, прескачане на обреден огън. Появиха се и облечените в тежки костюми и със страшни маски членове на клуб „Златните кукери, огласящи със звъна на стотици хлопки и чанове пространството, за да се пропъдят болестите и лошотиите.

Съставът е формиран през 2018 г. и наброява над 40 деца, младежи и възрастни. Негов ръководител е Делян Джунев, а хореограф – Станислав Стойков. Кукерите обиколиха няколко пъти площада, отправиха и поздрав към кмета инж. Алекси Кесков. Специален „гост“ на Сирни заговезни в с. Челопеч бе огромна камила, водена от бедуини, която също приветства домакините. Обичаят завърши с народно хоро, на което се наловиха самодейци и челопечани.

Вечерта на площад „Освобождение“ бе запален и обредният сирнишки огън.

В МИРКОВО  Кукери събудиха природата за нов живот
Prev Post В МИРКОВО Кукери събудиха природата за нов живот
Гости от село Климент прогониха злите сили от Община Антон
Next Post Гости от село Климент прогониха злите сили от Община Антон
Related Posts

Leave a Comment: