В ОБЩИНА АНТОН Кметът поздрави родените през 2020 година деца

  • 0
  • 98 преглеждания

Кметът на Община Антон Андрей Симов и колективът на Общинската администрация поздравиха родените през 2020 година бебета по случай 21 януари – Деня на родилната помощ.

За всяко момиче и момче имаше триколка, с която родителите да разхождат своите наследници през топлите летни дни, както и богат на пожелания поздравителен адрес в рамка от г-н кмета, който да остане за спомен от празника. Подаръците на най-малките жители на общината бяха закупени със средства от бюджета на местната власт.

Поради наложените противоепидемични мерки, тържеството не се състоя, както го бяха замислили организаторите. Затова служителите на ОбА посетиха домовете на децата, където бяха посрещнати с благодарност и признание за проявения жест на внимание от техните родители.

Първото бебе в общината за 2020 година е родено на 7 януари и се казва Божидар, а последното е Сима, чаровната наследница на кмета Андрей Симов.

На своята страница във Фейсбук Община Антон припомни за важността на празника и неговата символика. Бабинден се празнува у нас като Ден на родилната помощ от 1951 година. Той е посветен на всеотдайния и отговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките, които първи поемат новия живот в своите ръце.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена на засвидетелстването на почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й „полеят“. Обредното поливане се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или пред стълбите на къщата.

Всяка жена подава на бабата сапуна, полива вода да се измие и я дарява с кърпата, който е донесла. Бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Тя закичва невестата с китка здравец, вързана с „мартеничка“ - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля с шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“.

В ПИРДОП  Сребърни медальони за най-малките жители на общината
Prev Post В ПИРДОП Сребърни медальони за най-малките жители на общината
Без официални тържества на Бабинден в Чавдар и Копривщица
Next Post Без официални тържества на Бабинден в Чавдар и Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: