В ОБЩИНА ЧАВДАР Отбелязаха 145-годишнината от гибелта на Васил Левски

  • 0
  • 90 преглеждания

На 19 февруари на площад „Васил Левски” в Община Чавдар, по инициатива на Общинската администрация и читалище „Надежда”, се състоя паметно поклонение пред личността и делото на Апостола на Свободата Васил Иванов Кунчев. То беше посветено на 145-годишнината от смъртта му. Събитието беше уважено от жители и гости на селото, от кмета Пенчо Геров, председателя на Общинския съвет Александра Мутафчийска, Мария Георгиева – директор на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, служители на администрацията, Цветана Кавръкова – председател на читалище „Надежда” и местни културни дейци, общественици.

В кратката литературно-музикална програма се включиха най-малките жители на Община Чавдар, възпитаниците на Детска градина „Щастливо детство”. Те рецитираха стихове и изпълниха песен, посветени на Дякона. Вълнуващ рецитал по произведения на български поети пред присъстващите поднесоха Мария Комитова и Надежда Терзиева. След това бяха поднесени венци и цветя пред барелефа на Апостола, а уважилите поклонението с едноминутно мълчание почетоха паметта на Васил Левски.

И жителите на родолюбивото и борческо село Петрич отбелязаха 145-годишнина от гибелта на най-великия българин – Апостола на Свободата – Васил Левски. На паметното събитие в библиотеката на Народно читалище „Оборище” членовете на сдружението на хората от третата възраст в селото и самодейци изразиха преклонението си пред паметта на Левски.

Беше изнесена беседа за всеотдайния апостолски път на Дякон Игнатий, за неговия житейски и борчески дух. С доклад за Апостола пред петричани се представи Тотка Ангелова, а двете самодейки Делка Петрова и Радка Рачева прочетоха стихове, посветени на Васил Левски. С информационни табла, жителите и гостите на селото бяха запознати и визуално с дейността на Апостола за създаване на Вътрешната революционна организация в Българско.

Prev Post БЛАГОДАРНОСТ
Next Post ДЕЛОТО СРЕЩУ ДОНЧО ИВАНОВ Върнато на прокуратурата за конкретизиране на обвинението
Related Posts

Leave a Comment: