В ОБЩИНА ЧАВДАР Първи отбелязаха Деня родилната помощ

  • 0
  • 55 преглеждания

На 20 януари в изложбената зала на Фолклорен център „Чавдар”, по инициатива на Общинската администрация и читалище „Надежда”, най-тържествено беше отбелязан Денят на родилната помощ. Специални гости на празника бяха майките, бащите и родените през отминалата 2018 година бебета, ощастливили своите семейства. С тях бяха и радостни баби, дошли да уважат празника на своите внучета.

Тържеството на Бабинден беше открито от водещата Мария Цачева. Тя въведе присъстващите в залата в същността на празника, който се отбелязва на 21 януари и посветен на бабите, помагали на майките при израждането на децата им през далечното минало. Денят е посветен още и на лекарите и акушерите, които първи поемат новия живот в своите ръце.

В двора пред Фолклорния център „Чавдар”, до едно дърво, самодейци и деца от съставите към читалището, заедно с най-малките жители на Община Чавдар, родителите и техните близки, извършиха ритуала по къпането на бабата. След това майката Надежда Симеонова поля вода от медното котле на „бабата”, фелдшерът Ганка Додекова, с което беше спазена старата традиция. Надежда Терзиева прочете благословии към малчуганите, научени от бабите. Ганка Додекова също приветства децата и техните родители, като пожела да са здрави, за радост на мама и на татко.

Празникът продължи с поднасяне на подаръци за най-малките жители на Община Чавдар, което направи секретарят на Общинската администрация Павлина Павлова. Тя приветства от името на ръководството на общината децата и близките им, както и хората в бели престилки.

На всяко от присъстващите деца – Валентина Асенова Стефанова, София Стоянова Ракова, Васил Станиславов Ванин, Николай Пламенов Кунин, Александра Димитрова Нешева, Петър Петков Пенелов, Преслав Стоянов Дурчев, Християн Петров Станков, Павел Велков Тодев, Даниел Делчов Панков, Ивайло Тинков Домусчиев, Фани Цветелинова Кирилова, Иван Радославов Симеонов и Виктория Ивайлова Езекиева, г-жа Павлова връчи подаръци – средногорски здравец, сувенир против уроки с червен конец, както и благословии, както това се е правило в минало в селото. За малките слънчица на Чавдар имаше още поздравителен адрес от кмета Пенчо Геров, парична награда и бебешки пособия.

Празникът завърши с обща снимка на майки, деца и домакини. С по парче питка и пчелен мед бяха почерпени всички присъстващи на празника. Колективът пък на Пекарна „Прованс” се беше погрижил за коктейла, даден след това за участвалите в обичая.

И В СЕЛО ПЕТРИЧ  Отбелязаха Бабинден
Prev Post И В СЕЛО ПЕТРИЧ Отбелязаха Бабинден
Петнадесет деца през миналата година в Община Мирково
Next Post Петнадесет деца през миналата година в Община Мирково
Related Posts

Leave a Comment: