В ОБЩИНА ЧАВДАР Трета ловджийска среща на мегдана

  • 0
  • 115 преглеждания

На 15 февруари на площад „Васил Левски” в село Чавдар се състоя третото издание на празника „Ловджийска среща на мегдана”. Той беше организиран от ръководствата на общината, Ловно-рибарската дружинка в селото и читалище „Надежда”. Хубавият февруарски ден спомогна за доброто настроение на всички присъстващи на проявата.

Началото на този празник, посветен на най-древния спорт в историята на Човечеството, беше поставено през 2018 година. В център на селото, под специално построена огромна тента, се бяха събрали десетки чавдарчани и техни гости от съседните общини, за да се повеселят и забавляват на обща трапеза за хубавия ловджийски празник

Ловно-рибарската дружинка в село Чавдар е една от най-добрите в района на Средногорието. През миналия ловен сезон има в актива си доста богат отстрел на дивеч. Официалната част от деня беше открита от председателя Георги Кавръкова, който благодари на всички свои колеги за проявената инициатива и активна дейност по подготовката на третата „Ловджийската среща на мегдана”. Г-н Кавръков ги поздрави с успешното приключване на ловния сезон и пожела много наслука и през следващия ловен сезон, който започва през лятото. Приветствие към ловците и техните семейства отправи и кметът на Григор Даулов. Той благодари на авджиите, че споделят своя богат лов с жителите и гостите на селото, които имаха възможността да опитат вкуса на дивечово месо. Цяла седмица ловците се подготвяха за празника, с направата на дивечови деликатеси.

Докато официалната част и празничната програма беше в разгара си, в големия чавдарски тиган къкреше ароматна и вкусна кавърма, за която се грижеха ловците Минко Гинчев и Иван Сеизов, подпомогнати от техните колеги от дружинката. Тя беше приготвена от 100 кг. свинско питомно месо, 50 кг. праз лук, 40 кг. кромид лук, много зеле и подправки. Продуктите бяха закупени от общината.

От няколко скари на далеч се разнасяше ароматът на печени кюфтета от дивечово месо и печена домашна сланина. По информация на организаторите, ловците бяха направили около 2000 кюфтета, като отделили от своя лов около 100 кг. месо през годината. Със съдействието на служителите на Общинската администрация и Домашния социален патронаж беше приготвена и 50 кг. картофена салата, която да е за гарнитура на кюфтетата, сланината и кавърмата. Имаше греяна ракия и вино, също осигурени от общината.

За веселата част от празника, се погрижиха самодейците от Клуба за народни хора „Чавдар”, с художествен ръководител Камелия Иванова. Специално за празника те бяха подготвили две нови хора, които носеха имената „Заешката” и „Лисичкината”. Към тях се присъединиха музикантите от Духовия оркестър на Средно училище „Любен Каравелов” в град Копривщица, които изпълниха няколко мелодии от богатия си репертоар. Диджеят Мартин Чан пускаше ритмични народни  хора, на които се наловиха самодейците, ловджийските съпруги и присъстващите жители и гости на празника.

Денят завърши с множество наздравици и пожелания за успешна година и наслука през новия ловен сезон. А иначе, чавдарските ловци не пропуснаха да разкажат интересните си преживявания в гората и любопитни случки за ловните им подвизи из гората и полето.

155 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ТОДОР ВЛАЙКОВ   Поклон и уважение към Почетния гражданин на Пирдоп
Prev Post 155 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ТОДОР ВЛАЙКОВ Поклон и уважение към Почетния гражданин на Пирдоп
КЛУБ „ПОП НЕДЕЛЬО“ – МИРКОВО КЪМ НАЦИОНАЛНО ДРУЖЕСТВО „ТРАДИЦИЯ“  Чества 20 години от своето създаване
Next Post КЛУБ „ПОП НЕДЕЛЬО“ – МИРКОВО КЪМ НАЦИОНАЛНО ДРУЖЕСТВО „ТРАДИЦИЯ“ Чества 20 години от своето създаване
Related Posts

Leave a Comment: