КЛУБ „ПОП НЕДЕЛЬО“ – МИРКОВО КЪМ НАЦИОНАЛНО ДРУЖЕСТВО „ТРАДИЦИЯ“ Чества 20 години от своето създаване

  • 0
  • 888 преглеждания

В съботния ден на 15 февруари Регионален клуб „Поп Недельо” към Национално движение „Традиция”, отбеляза своя 20-годишен юбилей. Изминалите две десетилетия от неговото създаване бележат пътя на израстване и утвърждаване на членовете му в запазването на българската историческа памет и традиции в района.

Инициатор за създаването на клуба е Методи Горгоров, който става член на софийския клуб на „Традиция” и започва да посещава негови сбирки. При учредяването на клуба присъстват Георги Маринов и актьорът Джоко Росич, които запознават новите членове с устава на организицията. В новоизбраното ръководство тогава влизат Методи Горгоров, който е избран за пръв председател,  Александър Дешов и Петър Клюнчев. Още от самото учредяване на клуба гостите от София забелязват яркия пламък на родолюбието в очите на неговите членове и тяхната готовност да се отдадат на родолюбивата инициатива по съхранение на националното ни достйнство. Силно впечатление им прави и фактът, че мирковчани отлично познават историята на родния край, тяхната интелигентност и душевна чистота.

Първоначалната идея на клуба е да издири и запази автентични огнестрелни и хладни оръжия от миналото, като постепенно членовете му овладяват изуството на тюфекчиите и сами започват да изработват реплики на старинни оръжия. В момента в клуба членуват двадесет и двама, като има хора от София, Сливница, Плевен, с. Баня, Панагюрско и Пазарджик, а това, което ги привлича в мирковския клуб е особеният дух, който витае тук. През 2013 г. мирковчани се побратимяван с клуб „Родопски хайдути” и оттогава активно си сътрудничат. А големите чествания и празници не минават без родопчаните, които внасят своя колорит и обаяние.

Клубът участва активно в различни инициативи на общината и селото. Негова запазена марка са участието му в честванията, организирани в местността „Гълъбец” при мемориала на Васил Левски. Ежегодно се отдава почит към паметта на руските воини, загинали при зимното щурмуване на връх Баба, към загиналите за освобождението на България на трети март пред паметниците в Мирково, Буново и Бенковски. Членовете на клуба се грижат за тяхното почистване и възстановяване на надписите, изнасянето на открити уроци, организиране на изложби и участието в много възстановки в страната. Някои от най-известните са съзаклятието на бунтовниците в местността „Оборище”,  избухването на Априлското въстание в гр. Копривщица и в гр. Панагюрище, с. Баня, градовете Батак, Тетевен, Дряново, обсадата на Плевен, битката при Дряновския манастир, Агликина поляна над Сливен, боевете под връх Шипка и други. Повечето от тях свързани с Априлското въстание и Руско-турската освободителна война. Това, което отличава участниците в клуба, са техните автентични носии както на мъжете, така и на жените, и оригиналните оръжия – саби и пушки кремъклийки, характерни за Възраждането и хайдушкото движение.

От 2006 г. , след Методи Горгоров за председател на клуба е избран Асен Кренев, който ръководи дейността на клуба досега. От 2010 г. клубът приема  да носи името поп Недельо, роден в Мирково, служил в с. Поибрене и бил кръстоносец в четата на Бенковски. Една от най-динамичните години в развитието на клуба и участието му в почти всички инициативи в националния календар на дружество „Традиция” е 2011 г. Тогава в местността „Гълъбец” е осветено клубното знаме, на което присъстват повече от 80 члена на националното движение, облечени в автентични национални носии и униформи. Мирковчани участват в парада на знамената в Нова Загора, в парада на униформите в Копривщица, а поддържането на паметниците в общината има възпитателно и образователно въздействие не само върху младото поколение. Поддържат се паметниците на връх Баба, руските паметници в Мирково и Буново, паметникът на генералите Каталей и Философов край с. Бенковски.

Честването на годишнината беше проведено на площада в с. Мирково, където участниците на клуба под строй се наредиха пред паметника. Председателят Асен Кренев произнесе слово по случай юбилейната годишнина. Кметът на общината Цветанка Йотина поднесе кошница с цветя и връчи портрет на патрона на клуба поп Недельо. Литературна програма бе изнесена от ученици от ОУ ”Георги Бенковски”.

След тържествената част се изявиха танцьорите на читалище „Труд  и постоянство” от с. Челопеч. Техните танцови групи от различни възраст изпълниха няколко танцови композиции. Председателят на настоятелството Радка Костова бе поздравена от г-жа Йотина, която изрази своята благодарност към фолклористите. Гости на тържетвото бяха и представители на побратимения клуб „Родопски хайдути” с председател Манол Ружинов. На площада се изви огромно хоро. Побретимените клубове продължиха честването в неформална обстановка в Дома на миньора „Свети Иван Рилски”. Там беше прожектиран специално създадения за юбилея документален филм, който проследява дейността клуба от създаването му до днес.

На членовете на клуба и на активисти, свързани с неговата дейност, председателят на Асен Кренев връчи грамоти. От общинска администрация и ОбС на всеки участник на клуба беше поднесен специален плакет с образа на поп Недельо.  А гостите от „Родопски хайдути” връчиха на своите домакини красива икона, която да ги пази от зло. За доброто настроение на всички се погрижиха гайдарят Янко Марангозов и диджеят Станислав Димитров.

В ОБЩИНА ЧАВДАР  Трета ловджийска среща на мегдана
Prev Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Трета ловджийска среща на мегдана
В „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“  Старт на практиката в програмата за дуално обучение
Next Post В „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ“ Старт на практиката в програмата за дуално обучение
Related Posts

Leave a Comment: