В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Заря-проверка за националния празник

  • 0
  • 156 преглеждания

Вечерта на 2 март на площад „Освобождение“ в с. Челопеч се проведе заря-проверка за 144 години от освобождението на България. В деня на националния ни празник се завръщаме пред паметните плочи в знак на почит пред подвига на загиналите за свещена и свободна България, заявиха водещите на тържественото събитие, на което присъстваха кметът на общината инж. Алекси Кесяков, председателят на ОбС Димитър Въжаров, общински съветници, много жители на село Челопеч.

Младежи в облекла на Априлци с факли в ръце озариха притихналия площад. На почетна стража пред паметника на загиналите жители на селото в Балканските и Първата световна война застанаха ученици. С тържествена стъпка към центъра на площад „Освобождение“ навлязоха два отряда възпитаници на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ЧПГЧО „Челопеч“, за провеждане на проверката. Командирите им рапортуваха на кмета инж. Кесяков, който поздрави присъстващите със 144-та годишнина от освобождението на Отечеството ни.

Някога нашите деди са се борили и умирали, за да можем днес ние гордо да заявим, че сме българи! Да кажем, че сме граждани на една самостоятелна държава, а всички ние да имаме националното самосъзнанието, че продължаваме историята на България, която е вече над 1300 години. Нашите прадеди тогава са се обединили, забравили са различията си и са тръгнали под флага на българското знаме! – каза инж. Кесяков.

Кметът на Община Челопеч изрази надеждата си, че ще продължим да отстояваме българското и нашите изконни национални ценности през цялата година. А на 3 март да даваме равносметка пред себе си, дали сме достойни наследници на такива велики герои като българските революционери и опълченци.

След рапорта на командирите на двата ученически отряда венци на признателност пред паметника бяха поднесени от Община Челопеч, общинския съвет, от клуба на пенсионерите, на сдружението на хората с увреждания, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ЧПГЧО, читалище „Труд и постоянство“ и жители на селото.

В празничната програма, посветена на Освобождението, прозвучаха вълнуващи слова и песни. Девойките от Вокална група „Средногорски звън“, с ръководител Невелина Сараджова, изпълниха песни за България от своя богат репертоар. А след химна „Мила Родино“ над площада лумнаха разноцветните фойерверки на тържествената заря.

В самия ден на националния празник – 3 март, в салона на читалище „Труд и постоянство“ поради лошото време, се проведе инициативата „Събуждане с хоро“. Ивайло Шопски, пътуващото читалище „Бащино огнище“ и дамите от екипа му представиха репертоара на оркестър „Шевица“, както и най-новата си песен – „Сънувах България“, солист на която е Орлин Горанов. В изпълнението и записа участват над 50 музиканти и певци от Софийския симфоничен оркестър, хора на Софийската духовна семинария и хор „Медени гласчета“ от гр. Сливница.

Поднасянето на цветя и венци на паметника от деца и възрастни продължи и в този ден, за да се знае и помни подвигът на героите, загинали за освобождението на България след почти пет века чуждо потисничество.

РОДОЛЮБИВИ СТИХОВЕ В СЕЛО ДУШАНЦИ  За прослава на българското освобождение
Prev Post РОДОЛЮБИВИ СТИХОВЕ В СЕЛО ДУШАНЦИ За прослава на българското освобождение
В ОУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – АНТОН  Отбелязаха освобождението с драматизация по Тодор Влайков
Next Post В ОУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ – АНТОН Отбелязаха освобождението с драматизация по Тодор Влайков
Related Posts