В ОБЩИНА ПИРДОП Без тържества по запалване на светлините на елхата

  • 0
  • 59 преглеждания

Малко преди 17 часа на 10 ноември в гр. Пирдоп грейнаха светлините на коледната елха. Събитието, на което присъстваха кметът на общината Ангел Геров, временно изпълняващата длъжността „Секретар“ на ОбА Надя Мутафова и само няколко преминаващи през площад „Тодор Влайков“ пирдопчани, се проведе без официалности и познатата от предишни години тържественост.

Кметът Ангел Геров обясни, че това се налага предвид тежката обстановка в общината и страната с разпространението на коронавируса. Общинското ръководство и кризисният щаб са преценили, че не е целесъобразно да се събират множество хора. Затова е празничната церемония е скромна, но заредена с желанието на общинското ръководство да се внесе със запалването на светлините на елхата и излъчванията на поздрави на екрана на фасадата на читалище „Напредък“ коледно настроение у всички жители и гости на Пирдоп. Г-н Геров изрази увереността си, че с вяра и труд ще се преборим с пандемията. Той сподели надеждата си, че това затруднение, обхванало целия свят, ще премине и всички ще могат да се върнат към обичайния си начин на живот.

Кметът Ангел Геров очаква Коледа и посрещането на Нова година да преминат спокойно и с висок дух в празнична семейна атмосфера. Гаранция за това ще е предстоящото ваксиниране на населението, каза той, като отправи благодарности към компаниите и хората, помогнали за закупуването на нова коледна украса и светлинни гирлянди. Преди празниците за Рождество Христово и очакваната от всички с нетърпение за по-добри дини 2021 година, общината е била подпомогната от фирмите „Ера 2006“, „Олопласт Груп“ АД, „Ретел“ АД и общинския съветник Мария Бръмбева. Закупените гирлянди са разположени по улиците на гр. Пирдоп и в с. Душанци.

Предвид тежката обстановка с разпространението на коронавруса, посрещане на новата година, както е ставало досега с веселие и народни хорà на пл. „Тодор Влайков“, няма да има. Традиционният обичай „Пеене на пръстените“, който се провежда на 1 януари на пл. „Скалата“, също няма да се организира. Причината е, че на него се събират много пирдопчани и няма да бъде възможно спазването на противоепидемичните мерки и дистанция между гражданите. Защото ще повиши опасността от заразяване на жители на Пирдоп и техни гости с Ковид-19. Това се прави с цел опазване живота и здравето на населението, заяви г-н Геров. За първи път този празник няма да се случи, но ръководството на общината смята, че това е правилното и необходимо действие в този момент, тъй като животът и здравето на хората са по-важни. За Деня на гр. Пирдоп за освобождението от османско робство – 3 януари, масови тържества и чествания също няма да има. Ще се поднесат само венци и цветя на паметните места в града от признателните пирдопчани, без да има други събития. С това ще бъдат приключени празничните и културни събития до края на месец януари 2021 г., каза той. Причината е известна на всички – предпазване от заразяване с коронавирус на гражданите.

Ако правителството разреши да се проведат публични прояви по посрещането на новата 2021 година, може да се организират единствено тържествените илюминации в полунощ на 1 януари, заяви кметът. Кметът Ангел Геров пожела на жителите на общината здраве и весели празници.

И В ОБЩИНА МИРКОВО Запалиха коледните светлини
Prev Post И В ОБЩИНА МИРКОВО Запалиха коледните светлини
ОБЩИНА КОПРИВЩИЦА  Засия в коледна премяна
Next Post ОБЩИНА КОПРИВЩИЦА Засия в коледна премяна
Related Posts

Leave a Comment: