И В ОБЩИНА МИРКОВО Запалиха коледните светлини

  • 0
  • 82 преглеждания

На 9 декември, навръх християнския празник Св. Анна, официално бяха запалени коледните светлини в с. Мирково. По традиция мнозина мирковчани се събраха пред сградата на общината, за да наблюдават светването на коледната елха. Мъглата не успя да попречи на доброто настроение на присъстващите.

Празничната програма бе открита с поздрав от кмета Цветанка Йотина. Тя пожела на присъстващите и на жителите на общината да са здрави и всички заедно успешно да преминем през изпитанието което ни поднася тази година. На този светъл празник тя съобщи за коледния подарък, който получават мирковчани от страна на държавата. Отпуснати са финансови средства за Община Мирково, които коренно ще променят центъра на селото и някои от улиците.

Отец Николай Славчев отслужи Света литургия и поръси всичко и всички за здраве. За настроението на гостите се погрижиха децата от новосформирания оркестър „Мирковски орли“. Под ръководството на своя диригент и ръководител Тодор Цачев, те изнесоха програма, посветена на Коледа. Оркестърът започна своето представяне с „Ода на радостта“, която е и химн на обединена Европа. В тяхно изпълнение прозвуча  популярната френска детска песничка „Frère Jacques”, а след нея и най-разпознаваемата мелодия в християнския свят за Коледа „Джингъл Белс”. Последното произведение, което малките музиканти изсвириха, беше обработката на българската народна песен „Боряно, Борянке“, за да ни напомни, че сме българи и обичаме и тачим културното си наследство.

След официалното запалване светлините на коледната елха, присъстващите се насладиха и на вдъхновяваща и зареждаща с добро настроение и оптимизъм заря. А докато фойерверките озаряваха площад „Разкола“, музикантите изпълняваха прочутия Ботев марш. Тържеството беше организирано от Община Мирково и Народно читалище „Културен подем – 2020“ и се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

В ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ“ В МИРКОВО  С надежда грейна коледната елха
Prev Post В ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ“ В МИРКОВО С надежда грейна коледната елха
В ОБЩИНА ПИРДОП  Без тържества по запалване на светлините на елхата
Next Post В ОБЩИНА ПИРДОП Без тържества по запалване на светлините на елхата
Related Posts

Leave a Comment: