В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Румен Радев и Илияна Йотова с двойна преднина пред вторите

  • 0
  • 112 преглеждания


Изборният ден в Община Златица протече спокойно и при спазване на мерките и изискванията, породени от епидемичната обстановка у нас. Във всички секционни комисии бяха осигурени дезинфектанти, маски, ръкавици, и се спазваше изискваната дистанция между гласуващите. Пред някои от секциите имаше струпвания на избиратели, без това да създава напрежение и всеки от тях търпеливо изчакваше реда си, за да упражни своето право на избор на държавен глава и депутати.

Към 10:00 часа в Първа Секционна избирателна комисия (СИК) от записаните в списъка 672 гласоподаватели, вота си бяха упражнили 50 човека, а към 12.00 часа вече бяха 78. В СИК № 2 по списък избирателите бяха 420. В 10:00 часа бяха гласували 40 от тях, а в 12:00 часа – 60. Председателят на комисията Елка Кръстанова сподели, че въпреки притеснението си възрастните хора се справят успешно и че на всекиго се оказва необходимата техническа помощ от член на комисията, който се явява своеобразен инструктор при гласуването с машините.

В СИК № 3 сутринта бяха пуснали своите бюлетини 66 гласоподаватели от общо 702, а към обяд броят на упражнилите своето конституционно право за избор на президент и народни представители бяха 96. Председателят на СИК № 4 Борислава Николова посочи, че гласуването става по-бавно, но всички граждани се справят с машинното гласуване успешно, следвайки инструкциите. В тази секция към обяд вота си бяха упражнили 85 души. В Пета СИК от 553 общо имащи право на глас сутринта бяха гласували 58 човека, а към 12:00 часа –  94. Председател на комисията беше Анета Шопова, която подчерта, че изборният ден преминава спокойно и според очакванията.

В СИК № 6 до обяд гласувалите бяха 88 души от общо 620 гласоподаватели, а в Седма СИК от 573 имащи право да гласуват да 12:00 часа бяха пуснали разписките си от машините 94-ма граждани.

Наблюденията ни при посещението на изборните секции показаха, че в помещенията се извършва периодично хигиенизиране и дезинфекциране на обектите, а повечето от гласоподавателите ползват поставените в тях дезинфектанти. Млади хора изразиха задоволство от гласуването с машини, което е гаранция за честен вот, и че се пести хартия, като подчертаваха, че този начин има освен изборен и екологичен ефект.

След края на изборния ден и отчитане резултатите от машините, издигнатите от инициативен комитет за втори мандат президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова, получават 954 от гласовете на жителите на общината. Втори са проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева, за които са гласували 492-ма избиратели. За депутати в 47-то Народно събрание най-много гласове са подадени за ГЕРБ – СДС – 507 бр. Партия „Продължаваме промяната“ е предпочетена от 423 жители на общината, а Коалиция „БСП за България“ има 226 гласа подкрепа. Партията „Има такъв народ“ е получила 195 гласа в своя полза, а обединението „Изправи се. Ние идваме“ – 105. За партия „Демократична България“ са гласували 59 жители на общината.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД  По-висока избирателна активност
Prev Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ГРАД По-висока избирателна активност
БЪЛГАРИЯ ИЗБРА  Балотаж за президент и народно събрание
Next Post БЪЛГАРИЯ ИЗБРА Балотаж за президент и народно събрание
Related Posts

Leave a Comment: