БЪЛГАРИЯ ИЗБРА Балотаж за президент и народно събрание

  • 0
  • 111 преглеждания

Приключиха третите за тази година парламентарни избори. Резултатите от тях бяха изненадващи за политолозите и наблюдателите на политическите процеси в България. Техните социологически проучвания не се оправдаха, защото народът каза своята дума.

Обиколката ни из общините и секционните избирателни комисии започна малко след първото контролно време за предаване на резултатите от участието на избирателите във вота – 11:00 ч., от община Челопеч. Броят на имащите право на глас е 1255, като до това време за президент бяха дали своя вот 162 челопечани, а за народни представители – 167. До същия час в подвижната секция бяха записали 100 % участие на избирателите – всичките 12 души, пожелали да бъдат посетени в домовете си, бяха упражнили своето право на избор.

В края на изборния ден в Челопеч – 20:00 ч., броят на гласувалите нарасна до 593, съобщиха от общинската администрация. За досегашния държавен глава, за втори негов мандат са гласували 303-а челопечани, а за проф. Анастас Герджиков – 174. При партиите в общината първа политическа сила е ГЕРБ със 178 гласа в своя полза. Втора е ПП „Продължаваме промяната“ със 103 гласа, а трета – БСП с 96. На четвърто място избирателите са поставили „Има такъв народ“ – 69 гласа, а пети са ДПС – 48. От партиите, които влизат в парламента – „Демократична България“ е получила 23 гласа в своя подкрепа.

В Община Пирдоп общият брой на избирателите е 6603. Посещенията ни в секциите показа, че изборът преминава без напрежение и с даване на съвети от членовете на СИК, когато избирател се затруднява при работата с машинното устройство за гласуване. Към 11:00 часа вече се бяха явили в СИК 754 души – 11.42 %. До края на деня броят на гласувалите за президент стана 2574, а за народни представители – 2516. След отчитане на резултатите от всичките четиринадесет СИК в общината, данните показват, че за Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 1342 души, а за проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева – 734. Останалите двадесет и един кандидати за държавен глава получават много малко от гласовете на жителите на гр. Пирдоп и с. Душанци.

При партиите водеща е „Продължаваме промяната“ с 692 гласа, на второ място е ГЕРБ – 667, а трета е ПП „Има такъв народ“ с 281 гласа. Коалиция „БСП за България“ са подкрепили 252 души, а Движението за права и свободи – 124. ПП „Демократична България““ е предпочетена от 106 избиратели от общината.

В Община Антон избирателите по списък в двете секции са 1254-ма. Към 11:00 ч. активността тук бе слаба, както и в останалите общини. До края на деня упражниха правото си на глас за избор на президент 408 антончани. За народни представители бяха гласували 418 души. Румен Радев е подкрепен за втори мандат да е държавен глава от 238 избиратели, а проф. Герджиков – от 79. Кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ бяха подкрепили 27 жители на общината. Фолк певицата Луна Йорданова са предпочели 3-ма антончани.

В изборите за 47-я Парламент с най-много разписки от машинното гласуване е ПП „Продължаваме промяната“ – 106, следвана от ГЕРБ – 76 и Движението за права и свободи и „Има такъв народ“, които са предпочетени от по 54 избиратели. В Община Антон БСП е получила 50 гласа, а партия „Възраждане“ – 27 гласа. За партията, водена от Мая Манолова, подкрепа са изразили 9 антончани.

При участие в Община Мирково под 30 % от гласоподавателите, резултатите показват, че на хората вече им е омръзнало да ходят по избори, след като нищо от установеното от години статукво не се променя. Избирателите предпочетоха да дадат гласа си за продължаване промяната, започната от експертите от служебното правителство на президента Румен Радев. Мирково и в съставните села избирателите бяха общо 1799, а гласувалите – едва 644. За двойката Румен Радев – Илияна Йотова са дали своя вот 345 избиратели, а за проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева – 167. Лозан Панов са предпочели 16 души.

От партиите на първо място по резултат е „Продължаваме промяната“ със 173 гласа. Втори са ГЕРБ със 157, а на трето място е Коалиция „БСП за България“ с 93.

Данните са предоставени от общинските администрации и не са окончателни, и е възможно да има разминаване с официалните резултати, които ще оповести през тази седмица ЦИК.

Prev Post В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА Румен Радев и Илияна Йотова с двойна преднина пред вторите
Next Post БСП с най-голяма подкрепа в Община Чавдар
Related Posts

Leave a Comment: