В ПИРДОП Честват на Илинден летния празник на града

  • 0
  • 104 преглеждания

В навечерието на летния празник на Пирдоп – Денят на Св. Илия, 20 юли, кметът на общината Ангел Геров даде брифинг за представители на местните медии – в. „Регион“, в. „Камбана“ и ТВ „Средногорие медия“, който се проведе на 8 юли.

В началото на срещата г-н Геров поясни, че предвид обстановката в страната, тази година денят ще бъде по-скромен. Няма да се организира с кулинарни конкурси, празнична програма и много гости. Той бе  предвиден за 25 юли на традиционното си място – край руините на раннохристиянската базилика в местността „Еленско“. Епидемичната ситуация се променя постоянно, има трайна тенденция на по-високи граници на заболеваемост от коронавирус. По тази причина ръководството на общината е взело решение, с цел опазване здравето и живота на жителите и гостите си, празникът да се отбележи съвместно с Църковното настоятелство на храм „Свето Успение Богородично“ с приготвянето на жертвен курбан за здраве точно на Илинден – 20 юли.

Жертвената гозба ще се раздава на шест пункта от 16:30 до 19:00 часа или до изчерпване на ястието. Екипи на общината ще бъдат разположени в двора на храма, на площад „Скалата“, в междублоковото пространство при МБАЛ, в градската градина, в парк „Дружба“ и в южния край на двора на професионалната гимназия по механоелектротехника. Традиционното ястие ще бъде осветено от отец хаджи Недко Бръмбаров и ке се предоставя на гражданите в специални панички, при спазване на мерките за безопасност.

Идеята на кмета и ръководството на общината за по-късното раздаване на курбана, е да се даде възможност на хората да се приберат след работа вкъщи и да могат да излязат и да си вземат от гозбата. Ситуацията в страната след 29 юни е препятствала провеждането на вечерен концерт. В седмицата от 20 до 25 юли са били предвидени и други прояви – спектакли и детски дискотеки на открито, футболен турнир за купата на общината и др., но са те са отменени. Това е направено само и единствено с цел защита здравето и живота на жителите и гостите на Пирдоп, каза кметът Ангел Геров. Той изрази надеждата си пандемията да премине към затихване, за да се завърнат хората по-скоро към нормалния си ритъм на живот. И да започне постепенно възстановяване на икономиката и възобновяване на културната дейност.

По повод епидемичната обстановка, на въпрос от журналистите, той заяви, че към обяд на 8 юли на територията на общината има само двама карантинирани. Няма граждани, които да са носители на вируса или заразени, заяви той. Слуховете, които се тиражират в публичното пространство за болни, хоспитализирани в местната болница, не отговарят на действителното състояние на ситуацията, подчерта той.

За равносметката на ръководството преди празника кметът Ангел Геров сподели, че в момента общината ще кандидатства с проект, към Министерство на околната среда и водите, заедно с общините Антон и Чавдар, за рециклиране на строителни отпадъци. Г-н Геров заяви, че подобно нещо няма на територията на Средногорието, а проблемът не е решен и в преобладаващата част в страната. Трите общински администрации ще участват съвместно по програмата за закупуване на техника, с която да бъдат рециклирани такива отпадъци и възстановените суровини да бъдат влагани отново в строителството. Кметът обясни, че това е проблем, който в бъдеще ще се задълбочава като цяло в държавата, а може да бъде решен.

По предварителни информации предстоящият програмен период ще е с насока за обединение на няколко общини в едно проектно предложение, каза той. И посочи направената вече стъпка в тази насока – обединението на единадесет общини за създаване на велоалея, преминаваща от София, през Средногорието, покрай историческите забележителности по маршрута. В момента се изготвя идейното предложение, което да бъде представено на вниманието на Министерството на туризма. Очакванията са да се постигне успех в начинанието, което е иновативно за България.

Проблемът със задълженията се решава постепенно, каза кметът Ангел Геров. Стремежът е те да намаляват, като посочи, че двама служители от ОбА са натоварени със задачата да информират длъжниците на общината за техните задължения към местната власт по неплатени данъци и такси. Провеждат се разговори с покана да го направят. Средствата, които не са постъпили в касата са от порядъка на един милион лева за периода от 2015 г. до момента. Той посочи, че има недобросъвестни граждани, които не са платили данъците си и за повече от пет години време.

Положителна е стъпката на държавата, която е променила нормативната уредба на страната в полза на общините. При годишните технически прегледи на автомобилите вече се изисква заплащане на данък за притежавано МПС. И ако това не е направено, не се извършва задължителният за всички превозни средства годишен технически преглед. Известно е, че органите на МВР за контрол на пътния трафик налагат сериозни санкции на водачите.

В момента се работи по един от европейските проекти, които общината е спечелила – ремонтът на седем от улиците на Пирдоп. От 1 август ще започне работа на спортната площадка с изкуствено тревно покритие. Постигната е договорка с фирмата изпълнител това да стане след приключване на спортните състезания на терена. След завършването на сезона за мини футболна лига „Средногорие“ ремонтът може да започне и по-рано, обясни г-н Геров.

По проектите за трансгранично сътрудничество, общината е в очакване на подписване на договор за реализацията на проекта. Процедурите се изпълняват бавно. Преди няколко дни той е подписал анекс с Държавен фонд „Земеделие“, за ремонта на уличната мрежа, който се извършва в момента. Общината ще участва и в проект на ООН през Министерство на външните работи за обмяна на опит между балканските страни. Комуникацията между съседните държави е полезна, заяви г-н Геров. Във всяка страна има полезен опит, който може да бъде приложен и от други. Добрите практики позволяват по-ефективно да се управляват общините и да се създават нови приятелства, аргументира се той.

Започва ремонта на дупките по улици на Пирдоп

Със собствени сили и средства е започната рехабилитацията на уличната мрежа след зимния сезон, каза пред журналисти от местните медии кметът на Община Пирдоп Ангел Геров. Вече е направен ремонт на част от пътя за село Душанци и работата там ще продължи.  Най-напред ще се закърпят дупките по ул. „Панагюрско шосе“ на север от ул. „Цар Освободител“ и по ул. „Княз Момчил Пирдопски“. През миналата седмица започна измиване на тази най-натоварена входна пътна артерия на Пирдоп, за да бъде изпълнена задачата. След това ще се работи по друга много натоварена улица – „Св. Св. Кирил и Методий“ в участъка до ул. „Сергей Румянцев“.

По-сериозно изкърпване на дупките чрез външна фирма, може да стане едва след месец септември, ако общината има финансова възможност. Към настоящия момент поради липса на финансов ресурс това не може да стане, каза кметът Ангел Геров. От тази седмица започва полагането на пътната маркировка по най-главните улици на града.

Кметът коментира и проблемите с обилните валежи и навлизането на вода в приземните помещения на част от жилищните блокове по ул. „Цар Освободител“. Един от проблемните участъци е при младежкото общежитие, а другият е при бензиностанция „Лукойл“, като причината е стичащата се дъждовна вода от стръмните улици. Случва се, каза той, но при бензиностанцията е запушена дъждовна канализация, която не може да бъде открита или отпушена с техника.

Г-н Геров сподели и проблем с мирис на питейната вода за северозападната част на града, който не може да бъде открит от какво се проявява. Направено е обследване от предприятие „В и К“, но досега не е открит причинителят на замърсяването. Търсенето на решение за отстраняването му продължава, гарантира кметът на общината.

Копривщенци празнуваха светите Козма и Дамян
Prev Post Копривщенци празнуваха светите Козма и Дамян
„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ”   Дарява средствата за Семейния си празник за подкрепа на образованието в Златица и Пирдоп
Next Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ” Дарява средствата за Семейния си празник за подкрепа на образованието в Златица и Пирдоп
Related Posts

Leave a Comment: