В ПИРДОП Кукери от село Оборище за Деня на прошката в Пирдоп

  • 0
  • 72 преглеждания

Вечерта в първия ден на месец март площад „Скалата“ в Пирдоп и тази година събра десетки жители на града, пожелали по старата народна традиция да се пречистят край обредния огън, да си поискат и дадат прошка на Сирни Заговезни, преди започването на великите пости. Нели Самарджиева от общинската администрация представи народния и християнски празник и традициите, характерни за неговата обредност. Фолклорна формация „Илинден“ с ръководител Илиян Николов пресъздаде ритуала „Хамкане“ – въртене на червен конец със завързани на него късчета бяла халва и яйца, в който се включиха няколко деца. Въртенето на обръча направи кметът на общината Ангел Геров, който след това поднесе подаръци на всички участници в сладката надпревара.

Гости на пирдопчани за Деня на прошката бяха над 50 кукери и маскирани от група „Рогач“ при читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Оборище, Община Панагюрище, с ръководител Иван Караатанасов. Самодейците изпълниха популярния за своя край обичай „Рогачов ден“, който се играе в селото всяка година на Местни заговезни. Рогачът е предвестник на пролетта и дава началото на възраждането на природата. Показани бяха още страшни кукерски маски, а мечкар с мечка и мече бе атракцията по забавленията на домакините. Младеж – пирдопчанин смело влезе в „схватка“ със „звяра“ и успя да го победи. Има още булка и младоженец, свекър и свекърва, от които младите поискаха прошка. Извършено бе „засяване“ на мегдана с два „непокорни и плашливи“ вола, които водеше невестата. Запален бе и оратник – купчина слама, за да се прогони злото, придружено от гласовития звън на стотици хлопки. За здраве огънят се прескача, а от специално пригодена стара буталка за биене на мляко като „черешово топче“, бяха дадени няколко „залпа“. За изненада на пирдопчани, вместо гръм, от тях излетяха гълъби.

Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи водосвет, благослови пирдопчани и поиска прошка от тях. Приветствие за Сирни Заговезни към жителите на общината отправи и кметът Ангел Геров, който също поиска прошка от своите съграждани. Придружен от кукери със запалени факли в ръце г-н Геров запали огромния обреден огън, около който се струпаха присъстващите на обичая. От общината, с подкрепата на бизнесмена Александър Семков, бе осигурено греяно червено вино за всички, които пожелаха да се постоплят в хладната вечер. За останалите имаше по парче вкусна баница.

Празникът Сирни Заговезни“ в Пирдоп завърши с народни хора и веселие.

„ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС КРУМОВГРАД“ И „ГЕОТЕХМИН“  С престижни награди в конкурса „Инвеститор на годината 2019“
Prev Post „ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС КРУМОВГРАД“ И „ГЕОТЕХМИН“ С престижни награди в конкурса „Инвеститор на годината 2019“
В МИРКОВО  Семейства кукери на карнавала
Next Post В МИРКОВО Семейства кукери на карнавала
Related Posts

Leave a Comment: