В ПИРДОП Осем мъже пробваха късмета си

  • 0
  • 50 преглеждания

Малко след дванадесет и половина на 6 януари над петдесет жители на гр. Пирдоп присъстваха на традиционното хвърляне на кръста във водите на река Славци. Преди началото на ритуала в близкия параклис „Свети Георги“ ставрофорен свещеноиконом отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи молебен в присъствието на миряни. От Божия дом той донесе светена вода, с която поръси за здраве и късмет кмета на общината Ангел Геров, общинския съветник Цветан Николов и мнозина от жителите на Пирдоп, за които ниските температури не бяха пречка да участват в обичая.

Мразовитото време все пак принуди младежи да запалят огън, а от множеството се откроиха осем, които побързаха да се приготвят за влизане във водата. Дълбокият сняг и сложната обстановка стана причина да се избере по-плитък участък от реката, което даде основание на инж. Цветан Николов с доза хумор да отбележи, че в случая за осмината младежи ще е по-важно не толкова умението да плуват, колкото да са здрави и силни в борбата за намирането на кръстния знак. И това се оказа много точна забележка.

Отец хаджи Недко хвърли три пъти във вира кръста, като при първото му потапяне във вира след кратка схватка между младежите, успехът да го извади от там се усмихна най-напред на двадесет и седемгодишния пирдопчанин Любомир Николов. Младият мъж сподели, че през последните години не пропуска да бъде на Йордановден сред смелчаците, готови да се борят за изваждането на Божия символ от водата.

При повторението на ритуала кръстът бе изваден от шестнадесетгодишния Стойчо Николов, а при третото хвърляне сполучи тридесет и деветгодишният Христо Заков, който участва за първи път на празника Богоявление.

Кметът Ангел Геров награди първенеца в изваждането на знака Любомир Николов с парична премия от 100 лева. За останалите двама остана „утешителната“ награда да се снимат с кръста и отец Недко. Младежите побързаха да се облекат, за да не получат хипотермия, а повечето от присъстващите на обичая си тръгнаха за града. Някои обаче останаха около огъня, подкрепяйки се с червено вино и по-силни напитки в студеното време.

Prev Post В КОПРИВЩИЦА Активно обсъждане на проектобюджета
Студент спортист извади кръста в Мирково
Next Post Студент спортист извади кръста в Мирково
Related Posts

Leave a Comment: