В ПИРДОП Щъркелче загина след падане от гнездото

  • 0
  • 124 преглеждания

Около 19:30 ч. едно от щъркелчетата в гнездото, което се намира на стълб от уличната електропреносна мрежа на кръстовището на улиците „Княз Момчил Пирдопски“ и „Здравец“, е изпаднало от гнездото, съобщиха жители на гр. Пирдоп, чийто домове са наблизо. Сигнал те подали и към полицията, за да бъде спасено и покачено обратно при семейството си малкото пернато.

Петрана Найденова се прибирала към вкъщи по това време и забелязала малкото щъркелче, на земята. Било със счупено краче, но още живо и тя му дала да пие вода от близката локва. Жената разказа, че двойката възрастни щъркели излюпили четири малки, но преди време едното от тях паднало от гнездото и загинало. Това е второто, което го сполетява същата участ.

На мястото на инцидента скоро пристигна и екологът на Община Пирдоп Елена Смиленова, за да се погрижи за ранената птица, но след преглед на нейното състояние, установи, че тя вече е починала. И прибра мъртвото щъркелче, за да бъде погребано. Г-жа Смиленова сподели, че изпадането му от гнездото може да не е случайно. Сред прелетните птици има практика, когато родителите не могат да се справят с изхранването на малките си, да се разделят с някои от тях. Четири щъркелчета са много за една двойка, казват запознати с начина на живот на този вид пернати.

Броят на гнездата в района през последните години се увеличава – при пристигането си от топлите страни тази пролет двойка млади щъркели започна да гради свой дом на един от стълбовете в южната част на Златица. Миналата година това се случи и в района на „Рошава могила“ в гр. Пирдоп.

На Спасовото кладенче сватба по „Време разделно“
Prev Post На Спасовото кладенче сватба по „Време разделно“
ПОЛИЦЕЙСКИЯТ УЧАСТЪК В ЗЛАТИЦА  Получи нов автомобил
Next Post ПОЛИЦЕЙСКИЯТ УЧАСТЪК В ЗЛАТИЦА Получи нов автомобил
Related Posts

Leave a Comment: