В СЕЛО АНТОН Театрална школа проведе първо занимание

  • 0
  • 133 преглеждания

В събота, 10 април, в читалище „Христо Ботев“ в с. Антон се проведе първото занимание на театрална школа, която се организира по инициатива на актьора Иван Николов. За усвояване на умения за представяне на сцена и усъвършенстване на придобити вече в самодейните трупи качества, в нея се включиха осем жители на общините Антон, Пирдоп и Златица на възраст от седем до над 30 години.

Ръководителят Иван Николов е на 29 години от село Антон. Завършил е местното училище и езикова гимназия с преподаване на английски и испански език в София. Кандидатства в Националната академия за театрално и филмово изкуство, но не го приемат от първия път. Успява от втория и завършва успешно класа на проф. Иван Дочев през 2015 г.

Професионалната си кариера започва със свободна практика, като в началото със свои колеги реализира проекти по собствени творчески идеи. От началото на 2020 г. е част от колектива на Театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Има участия на международни театрални фестивали в Ню Йорк, Москва, Рим, Солун (Гърция), Клуж (Румъния), Риека (Хърватска), Будва (Черна гора) и др. У нас се е явявал на фестивалите „Варненско лято“, в Ловеч, Шумен, Враца.

През 2017 г. е отличен с наградата „Аскеер“, заедно с режисьора Боян Крачолов и колегата си Димитър Крумов, в категорията „Изгряваща звезда“ за постановката „Това НЕ Е Хамлет“. Преди няколко години работи с театралната трупа при читалище „Христо Ботев“ в родното си село и изявата им е изключително успешна. Внукът на писателя Йордан Радичков, който е автор на пиесата „Суматоха“, кани антонските театрали и техния режисьор да покажат своето изкуство на честването на 90-годишнината от рождението на неговия дядо.

Това става и повод Иван Николов да усети, че в района има талантливи хора с култура и енергия, умения и нагласи за изяви на театралната сцена. Затова се заема със създаването на школа за малки и по-големи, желаещи да се обучават, обогатяват или развиват като актьори. Той е готов да предаде всичко, което е усвоил в НАТФИЗ и в изявите си досега, на всички желаещи да се включат в заниманията.

Театралното изкуство обогатява и развива много качества, казва г-н Николов – на сцената се комбинират музиката, изобразителното изкуство, литературата, помага за подобряване на походката, извайване на тялото, координиране на движенията. Умът и тялото са в отлична хармония у всеки, който се раздава за зрителите, казва актьорът.

Школата ще работи всяка седмица, в един от почивните дни – събота или неделя, което предстои да бъде уточнено със записалите се в нея. На първото занимание ръководителят Иван Николов и всеки от участниците се представи за запознаване с останалите и разказа какво го е мотивирало да се посвети на театралното изкуство. Най-малки са седемгодишната Саня от гр. Пирдоп и десетгодишната  Пасимира от гр. Златица. А някои от по-големите вече имат участия в постановки на местните самодейни театри или намерения да кандидатства в НАТФИЗ след като завършат средното си образование.

В упражнения и игри на сцена участниците в школата усвоиха правила за спокойно и равномерно дишане, бързина и съобразителност по време на движение, за концентрация, владеене на емоциите и др. Школата е отворена и всеки, който желае да се развива като актьор, може да се включи в следващите й занимания.

ЦВЕТЯ И ПОЗДРАВИ 7 АПРИЛ  За медиците на първа линия
Prev Post ЦВЕТЯ И ПОЗДРАВИ 7 АПРИЛ За медиците на първа линия
СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ НА СПОРТЕН КЛУБ „СЕДНОГОРСКИ АТЛЕТ“ – ПИРДОП  В усилена подготовка за летните стартове
Next Post СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ НА СПОРТЕН КЛУБ „СЕДНОГОРСКИ АТЛЕТ“ – ПИРДОП В усилена подготовка за летните стартове
Related Posts

Leave a Comment: