В СЕЛО АНТОН

  • 0
  • 76 преглеждания

Измиха ръцете на лекар край чешма

Община Антон, настоятелството и работещите в читалище „Христо Ботев” бяха организатори на честване Деня на родилната помощ 21 януари. За народната традиция на Бабинден разказа секретарят на читалището Нонка Иванова. В селото са родени през миналата година дванадесет деца, но на обичая присъстваха със своите майки само няколко от тях, тъй като, макар и слънчево, времето бе студено.

Отбелязването на Бабинден край чешмата е възстановено по инициатива на женската фолклорна група преди 14 години, разказа 82-годишната Мария Арсова. Облечена в народна носия тя разказа пред събралите се на площад „Съединение” жители на селото, за традицията на този ден. Сред празнуващите Бабинден бяха д-р Николай Болчев, медицинската сестра Галя Драганова и млади майки със своите деца, кметът инж. Стоян Гарчев, работещи в ОбА. Спазен бе обичаят за измиване ръцете на лекаря, в знак на уважение и признание за ролята му при появата на новия живот.

Преди години празникът се е провеждал край реката, а в село Антон е имало много деца, било е много весело, сподели Мария Арсова. Гайдар е свирил народни мелодии, извивало се е голямо хоро. От своята майка и свекърва тя помни, че към бабите се е проявявало изключително уважение, защото тогава лекари не е имало. Като честити празника на младите майки и на малчуганите, г-жа Арсова пожела децата да са здрави, а бабите им силни и всеотдайни, за да помагат на дъщери и снахи и техните семейства при отглеждането на внуците.

Мария Арсова прикани една от майките, родили през отминалата година – Мария Александрова, да полее на д-р Болчев, като напълни украсеното със здравец и червен конец медно котле с вода от чешмата. Г-жа Александрова пое в ръцете си седеммесечния Галин от неговата майка Веселка Цвяткова и го дари с китка здравец, за да е силен и здрав като вечнозеленото цвете.

За майките и бабите празникът продължи на трапеза, подготвена специално за тях от организаторите. Всяка млада майка получи поздравителен адрес и подарък за своето бебе. С дарове бяха зарадвани на тържеството и лекарите, които се грижат за малките и по-големи жители на селото.  

В СЕЛО ДУШАНЦИ
Prev Post В СЕЛО ДУШАНЦИ
В СЕЛО ПЕТРИЧ
Next Post В СЕЛО ПЕТРИЧ
Related Posts

Leave a Comment: