В СЕЛО БУНОВО Деца представиха на изложба творбите си

  • 0
  • 193 преглеждания

По инициатива на Симеон Петров и Таня Маринова, с подкрепата и съдействието на настоятелството на читалище „Светлина“, в село Буново се провеждат занимания за деца под надслова „Академия по изкуство“. Участниците в нея са малчугани, живеещи в селото или пристигнали в него за лятото на гости при дядо и баба. Изложбата на творбите на младите художници бе открита в неделя – 18 юли, и се помещава в салона на читалището в сградата на бившето основно училище „Васил Левски“. На представянето присъстваха организаторите на заниманията, родители, близки и приятели на децата.

Включилите се двадесет ученици от първи до седми клас, се обучавали да рисуват върху основа от естествени материали – керемиди, дърво, платна, каза г-н Петров. Най-напред те усвоили как се нанася грунд, за да може след това да се рисува върху него. С напредъка на заниманията той им поставил и конкретни задачи – да създадат картини на цветя, пейзажи, на своя дом и др. И всички се справили отлично с предизвикателството. А за да ги стимулира, той е показал и свои рисувани керемиди с образи на владетели на Средновековна България, на носии от различни фолклорни образи, планински и морски етюди.

Заразени от неговия пример, учениците създали и своя абстрактна картина, на която отчетливо се чете „Буново“. Творецът поясни, че целта на лятното училище е да събуди интереса към художественото изкуство сред подрастващите, както и да им помогне в осмисляне на дните от голямата лятна ваканция и да разкрие в тях неподозирани творчески заложби. За разнообразяване на заниманията помогнали още Владимир Гинкулов и други жители на село Буново.

Симеон Петров разкри, че имат идея да подготвят децата да работят и с глина, на каквато е богато землището на Беново. И те да създадат свои предмети, които впоследствие могат да бъдат изрисувани, дори изпечени и превърнати в красиви керамични изделия. Предвижда се още да се проведат обучения и по народни танци. За по-големите ще има курс по компютри и програмиране.

Председателят на настоятелството на читалище „Светлина“ Милена Петровска допълни, че организирането на летните занимания ще е периодично, тъй като всички възрастни, които работят с децата, се занимават с тях доброволно и по свое желание, дори влагат и лични средства. Затова, когато те са свободни и в село Буново, ще се провеждат творческите уроци и срещи. „Надяваме се и работа с глина, и изучаването на българския фолклор, да привлече децата и да им бъде интересно, – каза г-жа Петровска. – Защото в училище на тези занимания по интереси не се обръща достатъчно внимание“. От читалищното настоятелство изразяват надеждата си, че ще имат подкрепа от Община Мирково за тези си начинания, за което са получили уверения.

Децата от село Буново вече имат организиран летен отдих и се докосват до неща, които им помагат да се развиват и градят като личности. Стремежът към изкуството създава у тях усещания за красиво, добро, полезно, приятно и това ги прави доволни и щастливи, допълни Милена Петровска. Удовлетворени и спокойни са и техните родители, че наследниците им имат разнообразни занимания през летния сезон.

ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКА КОПРИВЩИЦА  Седянка по Каравеловски пред родния му дом
Prev Post ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКА КОПРИВЩИЦА Седянка по Каравеловски пред родния му дом
БРИДЖ КЛУБ „ЧЕЛОПЕЧ“  Сред най-добрите в страната
Next Post БРИДЖ КЛУБ „ЧЕЛОПЕЧ“ Сред най-добрите в страната
Related Posts

Leave a Comment: