ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКА КОПРИВЩИЦА Седянка по Каравеловски пред родния му дом

  • 0
  • 116 преглеждания

Пред родния дом на Любен и Петко Каравелови в Копривщица се проведе за пети път „Каравелова седянка“, чието начало бе през 2013 година. Тази година екипът на къщата музей организира чаканата с нетърпение проява  съвместно със самодейците от читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“.

В миналите си издания „Каравеловата седянка“ бе посветена на творчеството на поета, писателя и фолклориста Любен Каравелов. Тазгодишната проява бе наречена на фолклористката проф. Райна Кацарова-Кукудова, един от инициаторите националните събори на народното творчество да се провеждат на местността „Войводенец“ на Копривщица. Жители и гости на града се насладиха на прекрасните изпълнения, а сред присъстващите бяха председателят на общинския съвет Любомир Цеков и общински съветници, синът на проф. Кацарова – Гео Кукудов, проф. Пламен Митев, проф. Елизабет Цачева, проф. Валентин Сафчев, проф. Славка Керемидчиева, дарителите Милка Дублекова и Димитър Кючуков, режисьорът Борис Радев, журналистката Аделина Радева и др.

Женската певческа група „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева, изпълни местната песен „Девет годин гурбет ода“, с която откри седянката. Уредникът на Къща музей „Любен и Петко Каравелови“ Мария Караниколова отбеляза, че отново ще се потопим в атмосферата на възрожденска Копривщица. Тя подчерта, че от махленска седянка събитието прераства във фолклорна среща на почитателите и ценителите на Каравеловото слово. Г-жа Караниколова припомни, че Райна Кацарова предлага патрон на НСНТ да бъде Любен Каравелов, а неговата „Хубава си, моя горо“ да звучи като химн на фестивала. Тази песен бе изпълнена от Димитър Кунчев.

Мария Караниколова говори и за своите предшественици, които са свързани с музея „колоритният Тодор Тумангелов, сладкодумната Донка Кривиралчева, неуморимата Кети Тумангелова и ерудираната и слънчева Елена Желязкова.

Вокална група и танцов състав от читалище „Любен Каравелов“ от с. Бузовград, поднесоха на публиката своите прекрасни изпълнения. И тази година от читалищните самодейци от Копривщица доставиха наслада на многобройната публика. Те представиха известните Каравелови образи  дядо Либен и хаджи Генчо, от „Българи от старо време“. Пресъздадоха умело препирните им кое вино е най-хубаво, сватосването на двамата стари копривщенски рода, както и трогателната любовна среща на чешмата на Павлин и Лила.

Директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева разказа за последното посещение на Любен Каравелов през 1878 година в родния си град Копривщица. Посрещнат е като скъп гост от съгражданите си. Едно от първите места, които посещава след родния си дом, е училището. По земята вижда разхвърляни от турците карти, книги и учебници. Навежда се и от една скъсана карта на Балканския полуостров взема парче, което прибира в портмонето си. Копривщенските първенци, които го придружават, питат защо е взел този къс хартия. Отговорът е, че е откъснал парчето с очертанията на България, която е светиня, каза г-жа Неделева.

Тя подчерта, че получилата популярност сред обществеността в града и страната седянка има за цел да представи на широк кръг от хора богатството на Каравеловия език, колоритността на неговите герои, безпределната му обич към българските традиции и фолклор. Екипът на къща музей „Любен и Петко Каравелови“ – Мария Караниколова, двигател на фолклорната проява, Петя Стефанова и Величка Кехайова, получи признанието и благодарността на Дирекция на музеите. Кунка Неделева връчи на Виолета Пенчева от с. Бузовград и Стоян Павлов – председател на читалищното настоятелство в Копривщица, портрет на Любен Каравелов. Специални благодарности бяха отправени към родолюбците Милка Дублекова и Димитър Кючуков, дарили на музеите снимки, писма и документи. Пред Каравеловия дом се люшна кръшно народно хоро, което бе достоен финал „Каравеловата седянка 2021“.

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ПИРДОП АНГЕЛ ГЕРОВ:  Избран е изпълнител на проекта за улиците
Prev Post КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ПИРДОП АНГЕЛ ГЕРОВ: Избран е изпълнител на проекта за улиците
В СЕЛО БУНОВО  Деца представиха на изложба творбите си
Next Post В СЕЛО БУНОВО Деца представиха на изложба творбите си
Related Posts

Leave a Comment: