В СЕЛО ДУШАНЦИ Лазарки наричаха за благоденствие за жителите на селото

  • 0
  • 116 преглеждания

На 20 април т. г. православната църква отбеляза християнския и народен празник Лазаровден. Той се чества седмица преди Великден – Възкресение Христово и е посветен на Лазар, възкресен на четвъртия ден от смъртта си след боледуване от Спасителя и живял още 30 години след това като първи епископ на гр. Китион, на остров Кипър.

По българската народна традиция на Лазаровден, известен още като „Лазарова събота“, се момичетата се разделят с детството си и вече стават за женене. Затова групи от девойки, сплели венци от пролетни цветя и накичили с тях главите си, обикалят родното си място и пеят обредни песни за стопаните, в чийто домове наричат за благоденствие. В района най-дълго този обичай е съхранен и се провежда в с. Душанци.

Рано сутринта група от девет девойки от шести до дванадесети клас, облечени в народни носии и водени от Ралица Димитрова, започнаха посещенията си из селото, като най-напред влязоха дома на кмета Валентин Петров. После бяха и в къщата на зам.-кмета на общината Вера Бойчева, след което до вечерта посетиха почти всички жители на село Душанци. Навсякъде те бяха посрещани сърдечно, с благодарност и добро настроение, защото внасяха жизнерадост, красота и пожелания за успешна и благодатна година, богата реколта.

Подготовката си за Лазаровден девойките започнали още в началото на месец април. Събирали се в следобедните часове в читалището и си припомняли характерните за с. Душанци и за моминския празник обредни песни, подготвили си костюмите и кошниците, в които да събират даровете на стопаните. Те се отблагодаряваха за оказаната им чест с лакомства, бонбони, пари, деликатеси, а най-много с традиционните за този ден – яйца.

Към 10:30 ч. лазарките бяха в центъра на с. Душанци, като посетиха дома на Нона Лукова, която зарадваха със своите песни и наричания. Предизвикан от девойките в обичая като домакин се включи и внукът на баба Нона – Даниел Николов, когото момичетата специално поздравиха и поканиха да се снима заедно с тях на празника им.

В СЕЛО ЧЕЛОПЕЧ  Момичета от 3 до 13 години празнуваха на Лазаровден
Prev Post В СЕЛО ЧЕЛОПЕЧ Момичета от 3 до 13 години празнуваха на Лазаровден
Честваха моминския ден и в Златица
Next Post Честваха моминския ден и в Златица
Related Posts

Leave a Comment: