В СЕЛО ДУШАНЦИ Тринадесет лазарки честваха моминския си празник

  • 0
  • 44 преглеждания

На 23 април – Лазаровден, тринадесет момичета от селото поздравиха жителите му с характерните за народния обичай наричания и песни, сподели за в. „Регион“ председателят на настоятелството на читалище „Светлина“ Кристина Петкова. Повечето от тях са нови участници в групата, която се подготвяла в продължение на няколко дни в културната институция. Защото някои от участничките в предишните години в ритуала, вече са надхвърлили възрастта за лазаруване.

Най-малката бе Сирма, ученичка в четвърти клас, а най-голямата – Мариана Кирова – в осми. Несъмнено обаче, талисман на групата бе Мария-Александра, която е само на шест години, пременена в специално ушита за нея народна носия, апликирана с чудесна престилчица от котленски килим.

Традицията в селото се поддържа от десетки години и чрез нея децата се възпитават на родолюбие, уважение към възрастните и почит на народните обичаи и празници, разказа г-жа Петкова. Подкрепа на групата оказват от читалищното настоятелство, а всички са приели с удоволствие поканата да се включат в обичая „Лазаруване“. Проведени били няколко репетиции, на които са изучавани лазарските песни и текстове.

Първите, които посетили рано сутринта на моминския си празник били кметът на село Душанци Валентин Петков и зам.-кметът на община Пирдоп Вера Бойчева. Навсякъде, където пеели и наричали, стопаните ги даряват с лакомства, пари и много яйца.

Една от лазарките от групата – Илияна, каза, че ще навсякъде им пожелават да са здрави, да се радват на предстоящите светли празници, а лазарките от своя страна, също пожелавали на домакините си да се радват на дълголетие, здраве и честити дни. Подаръците, които са събрали до края на деня, защото с обиколката си из селото те продължиха до тъмно, ще си разделят помежду си.

Всички гарантираха, че обичаят им харесва и догодина пак ще лазаруват. И след се отбиха да оставят събраните от сутринта дарове в читалището, момичетата продължиха обиколката си из селото, защото почти във всеки негов дом ги очакваха с нетърпение.    

ПРИЛОЖНО КОЛОЕЗДЕНЕ  Два наши отбора сред първите пет в спорта
Prev Post ПРИЛОЖНО КОЛОЕЗДЕНЕ Два наши отбора сред първите пет в спорта
Общинари от Пирдоп отбелязаха Деня на Земята
Next Post Общинари от Пирдоп отбелязаха Деня на Земята
Related Posts

Leave a Comment: