В СЕЛО ЦЪРКВИЩЕ Тържествена литургия за Света Екатерина

  • 0
  • 129 преглеждания

На 24 ноември в храм „Света Великомъченица Екатерина” в Църквище беше отслужена света литургия, както официално съобщи Ловчанската епархия на своята страница във Фейсбук. Литургията бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, в съслужие с протойерей Антоний Марчев, председател на църковното настоятелство и дякон Мартин Йотов.

В проповедта си митрополит Гавриил честити празника на миряните, изпълнили красивия храм на селото. Той припомни житието на Света Великомъченица Екатерина, която въпреки своята младост, красота и мъдрост, не се поколебала да пожертва себе си, в името на своята вяра.

В традиционната българска народна култура денят на Св. Екатерина (познат и като Света Катерина) 24 ноември, се почита повече в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка. В този регион майките, които имат малки деца, рано сутрин омесват погача и малко кравайче, което намазват с мед. Погачата се раздава за здраве из махалата, а кравайчето се окача на вратата или се хвърля на покрива „за Баба Шарка“.

В Родопската област (Средни Родопи) светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне. В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието на денят на Св. Катерина се празнува против мишки (т. нар. Миши празници). Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), за да „замажат и затворят очите“ на мишките.

След Светата литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил раздаде иконки на присъстващите в храма и отслужи водосвет.

В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ  Грейна в празнична коледна премяна
Prev Post В ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Грейна в празнична коледна премяна
ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“   Показа добри практики за безопасност и здраве при работа
Next Post ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР „СРЕДНОГОРИЕ“ Показа добри практики за безопасност и здраве при работа
Related Posts

Leave a Comment: