В ЗЛАТИЦА Честваха Съединението и 119 години от рождението на Вълко Червенков

  • 0
  • 95 преглеждания

Сто тридесет и четвъртата годишнина от Съединението на изкуствено създадената от Берлинския конгрес през 1878 г. българска област Източна Румелия и свободното Княжество България, бе отбелязана на 6 септември и в гр. Златица. На пл. „Македония“ се събраха общественици и родолюбиви граждани, които изразиха почитта и уважението си към дейците на обединението на двете български територии.

Тържеството бе ръководено от председателя на общинската организация на Българския антифашистки съюз Петър Белишки. Специален гост на златичани в този ден бе Христо Чернев – съпруг на дъщерята на министър-председателя на България от 1950 до 1956 г. Вълко Червенков Ирина.

Слово за мястото и значението на Съединението в българската история и памет, произнесе кметът на общината инж. Магдалена Иванова. Това е един от дните в националния ни календар, които формират чувството у всеки у нас за едно цяло като българи, каза инж. Иванова. Защото само седем години след решението на Великите сили, нашите предци изненадват Европа и обявяват единството на българската нация в две от българските територии.

Припомнено бе за телеграмата, която поборникът от Разложко и жител на Златица през 1885 г. – народният представител Георги Николов Чолаков, изпраща до Захари Стоянов и съединистите в Пловдив още на същия ден – 6 септември.

Присъстващите на тържеството честваха и 119 години от рождението на съгражданина си Вълко Червенков. За построеното в годините на неговото управление в страната говори историкът Мария Нейкова. Тя подчерта, че Вълко Червенков е държавник от висок ранг, ерудиран, честен и заслужаващ уважението на съвременниците ни. По негово време са изградени сградите на Министерския съвет и Президентството, хотел „Балкан“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Полиграфическият комбинат „Димитър Благоев“, Стадион „Васил Левски“, десетки язовири, заводите в Перник и Девня, предприятия в Пловдив и Габрово, водоснабдена е житницата на страната Добруджа. Той е радетел за чистота на българския език и подкрепя родната култура и дейците на творчеството, каза г-жа Нейкова.

По повод двата празника на паметника на министър-председателя бяха поднесени цветя от Община Златица и присъстващите граждани. По-късно в Информационния център в града бе проведен разговор с госта Христо Чернев. Пред уважилите годишнината от рождението на неговия тъст той разказа лични спомени от запознанството си и живота на семейство Червенкови. Г-н Чернев сподели, че Вълко Червенков е бил изключително скромен, отговорен и открит пред съвременниците си, въпреки несправедливите обвинения и отношение на управляващите тогава към неговата личност. Гостът разказа интересни неща за финала на неговия живот и огромната признателност и уважение които са имали към Вълко Червенков жителите на страната. Разговорът завърши с уверения за бъдещи срещи и събития, посветени на видния жител на гр. Златица.

На 8 септември, по покана на общинското ръководство по случай Съединението в града гостува Група „Епизод“. Жителите и гостите на Златица бяха поздравени по случай националния празник, а известните музиканти изпълниха пред тях много от своите популярни патриотични и родолюбиви песни, посветени на България, по стихове на Христо Ботев и други български поети.

НА ТУРНИРА „ГЕОРГИ РАЙКОВ“ – КОПРИВЩИЦА  Оспорвани схватки в класическата борба
Prev Post НА ТУРНИРА „ГЕОРГИ РАЙКОВ“ – КОПРИВЩИЦА Оспорвани схватки в класическата борба
В ПИРДОП  Аудиолекция в деня на Съединението
Next Post В ПИРДОП Аудиолекция в деня на Съединението
Related Posts

Leave a Comment: