В ЗЛАТИЦА Четиридесет и осем нови жители през миналата година

  • 0
  • 88 преглеждания

Денят на родилната помощ – 21 януари, бе отбелязан в гр. Златица, с празнично събитие, което се състоя в едно от заведенията в града. Златина Пижова от общинската администрация припомни за традицията, да се отдава почит на майките, родили през отминалата година и към хората в бели престилки, помогнали да се случи тяхното щастие. В събитието участваха много от младите майки със своите бебета, баби и един татко – Захари Захариев, който щастливо държеше в ръцете си малкия си двумесечен син Славомир, а до тях бе мама Петя. Специални гости на тържеството бяха акушерките Димка Георгиева, Надка Петкова, Стефка Шопова и доайенът на работещите тази професия в Средногорието – Славка Семкова, която е на 94 години.

Златина Пижова подчерта, че корените на празника Бабинден, днес честван като професионален ден на хората, които първи посрещат новия живот, са древни, но през Възраждането е изключително почитан. Тя отправи пожелания за здраве на уважилите тържеството майки и техните деца, тя прикани, заедно с Мария Ангелова от ОбА една от родилките да изпълни обичая по измиване ръцете на „Бабата“. Обичаят бе изпълнен от Василена Ангелова, майка на момиченце на 4.5 месеца, която помогна на акушерката Стефка Шопова в ритуала. Г-жа Шопова поръси с китка здравец малките жители на Златица, на които пожела слънчево детство и много радост под грижите на родителите и близките им в семействата. През миналата година в общината са се родили 48 бебета.

За малчуганите имаше подаръци от общината, а за всички присъстващи и вкусна трапеза. Празници по повод Деня на родилната помощ – Бабинден, се състояха и в селата Карлиево, където бе и кметът на общината инж. Стоян Генов, Петрич и Църквище.

В СЕЛО ДУШАНЦИ  Поздравиха четири бебета и три майки
Prev Post В СЕЛО ДУШАНЦИ Поздравиха четири бебета и три майки
В ПИРДОП   Сребърни накити за родените през 2019-та година
Next Post В ПИРДОП Сребърни накити за родените през 2019-та година
Related Posts

Leave a Comment: