В ЗЛАТИЦА И ЦЪРКВИЩЕ Поклон и почит към загиналите за свободата на България

  • 0
  • 156 преглеждания

На 3 март пред паметника на руските освободители и българските опълченци в гр. Златица тържествено бе чествана 144-годишнината от освобождението на народа ни от турското робство. В него взеха участие представителни групи на общинската администрация, читалище „Христо Смирненски“, клуб „Традиция“ и други институции, жители на града. И въпреки че датата е национален празник, поставил началото на възстановяването на българската държавност, край мемориала, на който са изписани имената на тридесет родени или живели в Златица опълченци, не присъства нито един общински съветник!

Празникът започна с шествие от площад „Македония“, предвождано от Марчинг бенд „Маршируващи звезди“ и българското знаме, до мястото, където в началото на месец януари 1878 г. жителите на Златица са посрещнати руските войски, водени от генерал Дандевил. За вековете на борба и цената на извоюваната свобода от предците ни говори кметът на общината инж. Стоян Генов. „На картата на Европа възкръсва един пламенен и велик народ, и България заема своето достойно място в обединеното европейско семейство. Тук сме всяка година, за да отдадем почит на хилядите загинали руси, белоруси, украинци, румънци, финландци и хиляди знайни и незнайни герои, оставили костите си в земята ни“, каза той. Инж. Генов честити празника на златичани и отдаде заслужено уважение на опълченците от града, които с гърдите си защитават правото на народа ни на свобода на най-високия връх в българската история – Свети Никола (Шипка). Те са спрели поробителя и са променили хода на войната, за да сме свободни днес, подчерта инж. Генов.

С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на героите. Пред паметника на освобождението на Златица, местните опълченци и руския кръст бяха положени венци и цветя от Община Златица, компаниите „Геотехмин“ и „Елаците-Мед“, Читалище „Христо Смирненски“, Туристическо дружество „Свищи плаз 2013“, жители на града.

Час по-късно честване на националния празник 3 март се проведе и в Църквище. Жители на селото се събраха пред паметника на руския солдат Никифор, загинал на 26 октомври 1877 г. при освобождението на селището. Кметският наместник Тотка Стойкова говори за святостта на този ден. Трябва да бъдем достойни българи и да помним националните си идеали и да пазим своята историческа памет, призова тя. За да предадем на децата си заветите на българските революционери и апостолите на свободата, нашите видни възрожденци. И да ги възпитаваме в гордост, че са потомци на славни деди и героично минало. Това ще ни гарантира нашето бъдеще, за да пребъде във времето България! – заяви г-жа Стойкова.

На паметника на руския войн бяха поднесени цветя от кмета на Община Златица инж. Стоян Генов, от Кметство Църквище и присъстващите жители на селото. Членове на клуб „Традиция“ – Златица застанаха на почетна стража пред скромния обелиск, а деца рецитираха стихове за свободата. Над паметното място се развяха копия на хайдушки байраци, реплика на Самарското знаме и българският национален флаг.

Prev Post НЕЗАКОННО СМЕТИЩЕ В разграден двор в град Пирдоп
144 ГОДИНИ ОТ КРАЯ НА ПЕТВЕКОВНОТО ОСМАНСКО РОБСТВО
Next Post 144 ГОДИНИ ОТ КРАЯ НА ПЕТВЕКОВНОТО ОСМАНСКО РОБСТВО
Related Posts