144 ГОДИНИ ОТ КРАЯ НА ПЕТВЕКОВНОТО ОСМАНСКО РОБСТВО

  • 0
  • 1 012 преглеждания

В ОБЩИНА ЗЛАТИЦА

Изложба и дискусия за 144 години свободна България

За 144-годишнината от възкресението на България след почти пет века господство над предците ни на османската империя, по повод националния празник в Община Златица се проведоха няколко събития за възвеличаване на освобождението на Отечеството.

За националния празник на 1 март във фоайето на читалище „Христо Смирненски“ бе подредена изложбата на Държавна агенция „Архиви“ – „Възкресение на свободата“. В 27 табла се представят чрез множество архивни документи и фотографски материали развоят на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. Същия ден в ритуалната зала на културната институция се проведе дискусия за освобождението на Средногорието от османско робство. Тя бе водена от Цвятко Цвятков, който представи пред изпълнилите залата интересуващи се от събитията мултимедийната презентация „Подвигът на руската армия при зимното преминаване на Балкана 1877 – 1878 г.“. Разработката е дело на Цвятко Цвятков и Георги Герджиков и печели награда в конкурса на Фондация „Цоцорков род“ – Панагюрище за краеведческо изследване преди няколко години.

Със снимки, документи и карти авторите проследяват пътя на Лявата колона руски войски, водена от генералите Николай Петрович Брок и Николай Василиевич Курнаков от Западния отряд на генерал-адютант Йосиф Владимирович Гурко. Това е първото в условията на рано настъпилата тогава зима преминаване от руски части на Стара планина, станало през Златишкия проход през месец ноември 1877 г. Освобождението на селищата от котловината става след 35 дни на позиционни боеве и сражения, чиято цел за командването на Дунавската руска армия е да не се даде възможност на Втора турска армия да се съедини с отблъснатите от Шипка орди на Сюлейман паша.

Радко Радунчев от Клуб „Традиция“ – Златица говори за въоръжението на българските опълченци и турските войски по време на войната. Той посочи, че първоначално на опълчението са възложени караулни и охранителни функции, но след превземането на старата столица Търново и заемането на Шипченския проход българите проявяват чудеса от храброст и мъжество и дават своя принос за нашето освобождение.

По време на дискусията стана дума за неизвестни на повечето наши съвременници факти и събития от времето на Руско-турската освободителна война. На видеостена бяха показани литографии от руски вестници и списания, разкриващи зимното преминаване на Балкана от руските части, донесли свободата на Църквище, Челопеч, Златица, Пирдоп и селищата в района.

Кметът на Община Златица инж. Стоян Генов отправи похвала и благодарности към Цвятко Цвятков и организаторите на проявата от общинската администрация за провеждането на събитието.

В ЗЛАТИЦА И ЦЪРКВИЩЕ  Поклон и почит към загиналите за свободата на България
Prev Post В ЗЛАТИЦА И ЦЪРКВИЩЕ Поклон и почит към загиналите за свободата на България
В ПИРДОП  Прослава на Деня на свободата
Next Post В ПИРДОП Прослава на Деня на свободата
Related Posts