В ЗЛАТИЦА Спас Чернев отново извади кръста на Богоявление

  • 0
  • 123 преглеждания

Традицията да се хвърля Светият кръст във вода на 6 януари – Йордановден, бе спазена в гр. Златица. В местността „Санта Алан“, близо до лековитото Спасово кладенче и параклиса „Свето Възнесение Господне“, тече река Кору дере. Тук в коритото й са образувани няколко малки вира, а в най-дълбокия от тях от години архиерейският наместник и именник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, хвърля Божия символ. Събитието ежегодно събира множество жители на града и региона, които присъстват на тържествения водосвет за християнския празник и на обичая.

Тази година в приятното и топло за сезона време присъстващите не бяха много, поради въведените в страната противоепидемични мерки и изисквания за опазване здравето на населението. Отец Йордан отслужи празнична Богоявленска литургия в храма и докато се събираха желаещите да наблюдават обичая, поръси за здраве със светена вода малката, само на година и три месеца Рая Бояджиева и нейните родители.

Минути след 12 часа на обяд на мястото, където става ритуалът, пристигнаха кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, зам.-кметът Иванка Ангелова и служители от общинската администрация. Г-н Генов поднесе дарове на отец Йордан за именния ден.

За да се потопят във водите на реката се бяха приготвили петима мъже и младежи – познатите от минали години Спас Чернев и Антон Ранчев, както и Спас Джамяров – на 26 години от Златица, а още и дошлите специално19-годишни жители на Пирдоп Любослав Теменужков и Емил Йорданов, които за първи път се опитаха да пробват късмета си на Богоявление.

Отец Йордан Георгиев отслужи водосвет пред Богоявленската икона. Той благослови кмета инж. Стоян Генов и работещите в местната власт, които държаха запалени свещи в ръце, докато се извършваше службата. В край ù архиерейският наместник се отправи към мястото, където го очакваха петимата смелчаци, готови да спасят кръста. Късметът този път споходи Спас Чернев, който бе най-бърз и умел при неговото изваждане. Златичанинът през годините неведнъж е успявал да хване Божия знак на Богоявление. Той бе благословен от отец Йордан, който му пожела здраве, благоденствие и късмет през годината. От кмета инж. Стоян Генов г-н Чернев получи рекламни материали на Община Златица, бутилка вино и парична премия. С бутилка вино за успеха го възнагради и отец Йордан. За останалите участници в обичая също имаше награди от общината. Разчупена бе и питка, която с мед бе раздадена на присъстващи на празника.

В гр. Пирдоп честването на Богоявление бе организирано от църковното настоятелство. Предстоятелят на пирдопския храм отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи празнична литургия в параклиса „Свети Георги“, който се намира наблизо до вира на река Славци, където обичайно се отбелязва Йордановден.

ФОНДЪТ ЗА ПОДКРЕПА И НАСЪРЧАВАНЕ НА МИКРО, МАЛЪК И СРЕДЕН БИЗНЕС В ОБЩИНА КРУМОВГРАД
Prev Post ФОНДЪТ ЗА ПОДКРЕПА И НАСЪРЧАВАНЕ НА МИКРО, МАЛЪК И СРЕДЕН БИЗНЕС В ОБЩИНА КРУМОВГРАД
В МИРКОВО  Само един се осмели да спази ритуала
Next Post В МИРКОВО Само един се осмели да спази ритуала
Related Posts

Leave a Comment: