В ЗЛАТИЦА Цветя за героите от Втората световна война

  • 0
  • 93 преглеждания

В Златица отбелязаха скромно четвърт век от откриването на паметника на загиналите във Втората световна война от града. Паметният знак, който се намира в градинката до музея в града и до Алеята на паметта и славата, е издигнат в знак на почит към единадесетте златичани, дали живота си по бойните полета на Югославия, Австрия и Унгария през 1944 и 1945 г. Венец на мемориала от името на признателните им съграждани поднесоха Наталия и Юлияна от Общинската администрация. Към момента в града има само един ветеран, участвал във Втората световна война.

На скромното честване на Деня на победата и 25-годишнината от направата на паметника, присъстваха народния представител Лало Кирилов и кметът инж. Стоян Генов. Те се поклониха пред паметта на героите на града, чийто имена трябва да се знаят и помнят от поколенията – Веселин Менкаджиев, Генчо Генчев, Генчо Ушев, Георги Дойчев, Димитър Овчаров, Илия Лулчев, Карамфил Карамфилов, Никола Минчев, Николай Киров, Симеон Стойков и Харалампи Самарджиев.

Паметникът е издигнат по инициатива на признателните златичани през 1995 г., по време на кмета Ценко Цеков и по проект на скулптура Михаил Шапкарев.

Д-Р ЛИЛИ АЛЕКСИЕВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КРИЗИСНИЯ ЩАБ В ОБЩИНА КОПРИВЩИЦА:
Prev Post Д-Р ЛИЛИ АЛЕКСИЕВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КРИЗИСНИЯ ЩАБ В ОБЩИНА КОПРИВЩИЦА:
АНТИФАШИСТИ И РУСОФИЛИ  Отдадоха почит към съветски летци
Next Post АНТИФАШИСТИ И РУСОФИЛИ Отдадоха почит към съветски летци
Related Posts

Leave a Comment: