ВЪВ ВЪЗРОЖДЕНСКА КОПРИВЩИЦА Пак посрещнаха освободителите

  • 0
  • 161 преглеждания

На историческия площад „20-ти Април“ в Копривщица бе отбелязан националният празник на България – 3 март. 144-годишнината от освобождението на страната ни бе почетена от хиляди гости от страната, а десетки български трибагреници се вееха от малки и големи. Под обилен снеговалеж и под звуците на български маршове в изпълнение на духовия оркестър към СУ „Любен Каравелов“ – Копривщица, почетните роти с маршова стъпка влязоха на площада.

Начело на колоните след командващият Донко Мрънков“ бе репликата на руското знаме от Освободителната Руско-турска война. Кметът на Община Копривщица Бойка Дюлгярова, председателят и заместник-председателят на общинския съвет Любомир Цеков и Стоян Павлов, директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева бяха официални лица на тържеството.

Командващият Донко Мрънков рапортува на кмета Бойка Дюлгярова, която направи преглед на двете дружини – първата, облечени в униформата на българските опълченци и втората – с народни носии. С химна на Република България и заемане „За почест!“ от униформените членове на регионални клубове към Националното дружество „Традиция“ започна честването.

В словото си г-жа Дюлгярова припомни пророчески думи на войводата Георги Бенковски, отправени към неговите съратници в разгара на кървавия погром на Априлското въстание: „Радвайте се! Който умре за Отечеството, небето и земята се радват за него. Имайте пламенни сърца!“ Опитите на европейската дипломация да принудят тираничната империя към реформи спрямо подложеното на унижение и жестокости християнско население, не дават резултати и довежда до началото на Освободителната Руско-турска война.

Бойка Дюлгярова подчерта, че градът, който даде първия изстрел на Априлското въстание, има своя значим принос в този война. Над 100 копривщенци участват в Българското опълчение, а командир на 1-ва дружина е копривщенецът  полк. Конскантин Кесяков. Първият освободен български град Свищов има за свой губернатор Найден Геров – копривщенец, просветител, книжовник и горещ родолюбец. „Този празник ни връща към тези пълни със страдание и възторг страници от родната история. Напомня ни за огромните жертви, дадени за нашата свобода, изпълва ни с преклонение към подвига на героите и ни напомня нашия дълг и отговорност към идеалите на предците, към настоящето и бъдещето на България!“, заяви г-жа Дюлгярова.

На мавзолея – костница на Априлци бяха поднесени цветя и венци от Община Копривщица, Общински съвет, Дирекция на музеите, СУ „Любен Каравелов“, Народно читалище „Хаджи Ненчо Д. Палавеев“, Национален клуб „Традиция“ – клон Копривщица. Ученичката Полина Тороманова рецитира прочувственото Вазово стихотворение „Опълченците на Шипка“ и бурни аплодисменти огласиха историческия площад.

Последва постановката „Свободна Копривщица“, в която се възпроизвеждат моменти от освобождението на Копривщица и посрещане на руските войски в града. Диктор на възстановката бе Рени Пачева, а сценаристи са Светлана Мухова и Кунка Неделева. Във възстановката взеха участие членове на регионални клубове към Национално дружество „Традиция“ от Копривщица, Хисаря, София, Карлово, Клисура и Съединение.

Prev Post ПРОЕКТ „СЪВМЕСТНИ ИНИЦИАТИВИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ ЧРЕЗ ПОДОБРЯВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА ВЪЗДУХА, ПОЧВИТЕ И ВОДИТЕ В ТРАНСГРАНИЧНИЯ РЕГИОН“
В ПИРДОП  Финал на конкурса „Мартеница за здраве“
Next Post В ПИРДОП Финал на конкурса „Мартеница за здраве“
Related Posts