Възпоменателна вечер за Васил Левски в Челопеч

  • 0
  • 151 преглеждания

На 18 февруари вечерта, в салона на читалище „Труд и постоянство“ в с. Челопеч се проведе възпоменателна вечер, посветена на 149-годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски. Тя бе организирана от общинската администрация с участието на ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и възпитаници на Детска градина „Ханс Кристиан Андерсен“. Сценарият бе подготвен от Жанна Центовская от ОбА и включваше стихове и песни за Левски, както и редове от негови писма до съвременници, със заветите на ръководителя на Вътрешната революционна организация към съмишлениците си, актуални и валидни и за нас, потомците му днес. За спазване на противоепидемичните мерки и изисквания служители на общинската администрация раздаваха на зрителите в салона медицински маски.

През миналата седмица в ОУ – Челопеч се е провело състезанието „Лъвски скок“ и в началото на паметното събитие бяха наградени най-добрите последователи на Левски. Книги за Апостола получиха Явор Плахов от втори „А“ клас, постигнал скок от 1.74 м., Вълко Калчев от втори „Б“ клас – 1.73 м., Калоян Плахов от четвърти клас – 1.85 м., петокласниците Анджелика Стоянова – 1.91 м., Георги Комитов – 1.76 м., шестокласникът Звезделин Людмилов – 2.23 м. и седмокласникът Георги Русев – 2.21 м.

Младежи поставиха запалени свещи до гирлянда от зеленина под портрета на Левски на сцената. На видеостена бе показана литературно-музикалната програма за Апостола на възпитаниците на детската градина. С присъстващите зрители и ученици в салона бе проведена викторина с въпроси от живота на Карловския дякон – какви имена е носил той, колко езици е говорил, в четата на кой войвода е бил знаменосец и др. На отговорилите вярно бяха дадени награди.

Децата от група „Дивите лебеди“ от ДГ „Ханс Кристиян Андерсен“, с ръководител Теодора Златанова и ученици от основното училище изпълниха стихове и песни за безсмъртното дело на Апостола. Особено ефектно бе явяването на група младежи в монашески облекла, които в притихналата и затъмнена зала припомниха редове от писма на Васил Левски. В салона на читалище „Труд и постоянство“ прозвучаха отново думите на Апостола, с които той е давал упование и надежда за освобождение на българския народ.

НА МЕМОРИАЛЕН КОМПЛЕКС „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ НА „ГЪЛЪБЕЦ“   Средногорци изразиха почитта си към безсмъртния син на Отечеството
Prev Post НА МЕМОРИАЛЕН КОМПЛЕКС „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ НА „ГЪЛЪБЕЦ“ Средногорци изразиха почитта си към безсмъртния син на Отечеството
В ОБЩИНА ПИРДОП  Приключи разяснителната кампания за домашно компостиране
Next Post В ОБЩИНА ПИРДОП Приключи разяснителната кампания за домашно компостиране
Related Posts