ВЪЗРОЖДЕНСКИ УЧИТЕЛ ОТ КОПРИВЩИЦА С признание от потомците на своите възпитаници

  • 0
  • 124 преглеждания


На 15 септември в с. Милево, Община Садово, беше открита паметна плоча на първият български учител в местното училище – Никола Геров Белчов, преподавал там  от  1856 до 1862 г. и на всички учители от селото, спомогнали за духовното издигане на много поколения млади хора.  Организатори на събитието бяха кметството читалището, чийто патрон е Христо Милев. А главен инициатор за направата на паметния знак и негов основен спонсор е на проф. Йордан Христосков, преподавател в Пловдивския университет и автор на история на родното си село.

Г-н Христосков е инициатор и на представяне книгата на Иван Пехливанов „Поп Никола Белчов. Копривщенецът“ в с. Милево. Паметната плоча, дело на скулптора Ангел Николов от гр. Пловдив, е поставена пред детската градина. На тържеството бяха родствениците на Никола Белчов – Иван и Петя Пехливанови, дъщеря им Анна Любенова със своя съпруг Антон и децата Александра и Борис, синът Димитър Пехливанов със своя наследник  Петър, проф. Йордан Христосков – родственик на съпругата на Никола Белчов, която е от същото село, заместник-кметът и главният експерт по образование и култура на Община Садово Петър Георгиев и  Николина Йорданова, директорът на музеите в Копривщица Кунка Неделева и специалистите от институцията Светлана Мухова, Пенка Кунчева и Янко Тодоров, Райна Каблешкова – Серафимова - Почетен гражданин на Копривщица, жители на с. Милево, с. Поповица, с. Ситово, с. Белозем.

Кметът на Милево Борис Пешев благодари на всички уважили проявата. Енорийският свещеник в селото благослови паметната плоча. Николина Йорданова отбеляза, че има символика при откриването на паметника – в деня, в който по традиция се открива новата учебна година в нашата страна – 15 септември. Тя подчерта, че първият български учител в селото е запазил искрата на знанието, раздавал е духовна светлина на хората.

Радка Николова – директор на детската градина в с. Милево, поздрави всички бивши и настоящи учители. Проф. Йордан Христосков каза, че делото на първия български учител в Милево е вечно защото е положил основите тук да се възпитат достойни български поколения.  Правнукът на Никола Белчов – Иван Пехливанов, благодари на домакините за сърдечното посрещане при представяне на книгата преди 3 години, с което символично Никола Белчов направи първата крачка за завръщането си в това село. Втората, по-решителна крачка, е когато се появи книгата на проф. Христосков, в която възрожденецът заема полагащото му се място, а третата – твърда и здрава крачка, учителят и свещеникът Никола Белчов прави за своето постоянно присъствие в нашето съвремие в Милево, е с откриване паметната плоча в селото, от което е вярната му спътници в живота.

Поздравителни адреси към домакините поднесоха гостите от родния град на Никола Белчов – Копривщица – Кунка Неделева, от името на музейните служители, и Пенка Кунчева от читалищното настоятелство. Благодарствени плакети с иконата на светите братя първоучители – Св. Св. Кирил и Методий, кметът на селото връчи на бивши учители, родственици, общественици. Със ставане на крака и гласа на училищен звънец беше почетена паметта на първия български учител в с. Милево. Последва литературна програма по стихове на поп Никола Белчов за своята съпруга, и на Иван Пехливанов за неговият прадядо. Стихове изпълниха и ученици от селото.

Отправени бяха благодарствени слова към днешните последователи на възрожденския учител. Под съпровода на акордеона на Иван Пехливанов – преди години учител по музика, всички подеха песните на Каравелов и Иван Вазов „Хубава си, моя горо“ и „Питат ли ме де зората“. Поднесени бяха венци и цветя на открития паметен знак от Община Садово, Дирекция на музеите и народно читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ – гр. Копривщица, кметството в с. Белозем, от потомците на Никола Белчов, читалище „Напредък“ в с. Ситово, кметството и читалището в с. Милево и др.

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ „ЗЛАТИЦА“  Откри учебната година с трети випуск по дуално обучение
Prev Post ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ „ЗЛАТИЦА“ Откри учебната година с трети випуск по дуално обучение
КОПРИВЩЕНЦИ Призоваха да не се забравя и отрича датата 9 септември
Next Post КОПРИВЩЕНЦИ Призоваха да не се забравя и отрича датата 9 септември
Related Posts

Leave a Comment: