КОПРИВЩЕНЦИ Призоваха да не се забравя и отрича датата 9 септември

  • 0
  • 123 преглеждания

Членове на Българската социалистическа партия от Копривщица и техни симпатизанти се поклониха във вечерните часове на 9 септември на Братската могила пред паметта на българските антифашисти. Сред тях бяха единствената жива партизанка, чийто съпруг е от Копривщица Лалка Старибратова и единственият жив фронтовак от Втората световна война Найден Пухов, и двамата са над 90 години.

Мария Иванова в приветственото си слово отбеляза, че въоръжената антифашистка война прерасна във всенародна и отечествена. Тя призова днешните поколение да не забравят подвига на хилядите антифашисти, отдали живата си в борбата с фашизма. Председателят на Общинския съвет на БСП от възрожденския град Мария Тороманова  рецитира поема на Елена Радева, посветена на 9 септември, в която авторката засяга тенденциите на днешните времена за отричане на тази дата.

В словото си Любомир Цеков подчерта че и тази дата разединява българския народ. Пренаписването на историята засегна и Руско-турската освободителна война, подчерта той.  Все още не се знае колко време за едни българи  руснаците ще бъдат „освободители“, а за други „окупатори“. Още колко пъти ще пренаписваме историята си или ще продължим до тогава, докато  останем без нея, заяви Любомир Цеков.

По станала вече традиция уважилите събитието си направиха обща снимка за спомен.

Prev Post ВЪЗРОЖДЕНСКИ УЧИТЕЛ ОТ КОПРИВЩИЦА С признание от потомците на своите възпитаници
ДЕЦАТА И МЪЖЕТЕ НА ПИРДОП  С победи в първите си домакински мачове
Next Post ДЕЦАТА И МЪЖЕТЕ НА ПИРДОП С победи в първите си домакински мачове
Related Posts

Leave a Comment: