ВИДНИ МУЗИКАЛНИ ПЕДАГОЗИ ФОЛКЛОРИСТИ На творческа среща с Детско-юношески оркестър за народна музика „Средногорци“ – Пирдоп

  • 0
  • 123 преглеждания

На 18 април в една от залите на Школа „Средногорци“ – град Пирдоп, се проведе творческа среща на талантливите деца – певци и инструменталисти, с доц. д-р Галя Петрова-Киркова - директор на Департамент за езикова и специализирана подготовка в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив (АМТИИ), съобщи за в. „Регион“ ръководителят на школата Цветина Грамова. Доц. д-р Галя Петрова-Киркова е известен български фолклорист, преподавател по народно пеене и педагогическа практика по народно пеене, доктор по Музикознание и музикално изкуство. Подготовката си получава най-напред в Средно музикално училище „Филип Кутев“ в гр. Котел, със специалности „Гъдулка“ и „Народно пеене“. Възпитаник е на АМТИИ, със специалност „Дирижиране на народни състави“, „Магистър“ по народно пеене и гъдулка. В срещата участва и Калин Кирков – специалист по народна музика в АМТИИ, концерт-майстор на Академичен народен оркестър при АМТИИ, музикален педагог, изследовател, дългогодишен оркестрант в ансамбъл „Тракия“. Г-н Кирков също е възпитаник на СМУ „Филип Кутев“, със специалности „Гъдулка“ и „Тамбура“. Продължава в АМТИИ, където завършва специалността „Дирижиране на народни състави“ и завършва като „Магистър“ по гъдулка.

Гостите са били посрещнати с питка с мед и шарена сол от своите домакини от Школа „Средногорци“, а отлично подредената репетиционна зала и големият брой децата, са ги впечатлили и успели да ги смаят още с влизането, казва Цветина Грамова. След представяне на младите изпълнители на народни инструменти, оркестърът е засвирил първото от предвидените си две общи изпълнения, а фолклористите заявили, че са надминали и най-смелите им очаквания: „Трябва да знаете, че това, което сте избрали да правите – да възраждате българския фолклор и българската народна музика, е нещо, което много малко хора имат смелостта да постигнат. Вие сте нотно грамотни, знаете, кога да засвирите, кога да спрете, и най-важното – овладели сте инструментите си и правилното им звукоизвличане за толкова кратко време с помощта на тези достойни преподаватели като Цветина Грамова и Десислава Василева.“ – е заявил пред тях Калин Кирков.

„Това, което сте постигнали само за 10 месеца, е повече от похвално и достойно за уважение! Поздравление и към ръководителите Ви, че са създали толкова професионална среда за обучение – има инструмент за всеки, пултове, стойки, колофони,  калъфи… Имате и бас гъдулка, и чело тамбура, които се срещат изключително рядко, а вие даже свирите на тях!“ – е споделила с възхищение пред младите си колеги доц. д-р Галя Петрова-Киркова.

Срещата е продължила с изпълнения на Гъдуларска група „Средногорци“, Тамбурашка група „Средногорци“, второ изпълнение на оркестъра и индивидуално представяне на всяко от децата. Народната музика е изпълвала залата близо 4 часа, а аплодисменти са съпровождали всяко завършено произведение, с гордост от постигнатото от нейните възпитаници разказва Цветина Грамова. С голямо желание гостите внимателно са слушали всички деца и споделяли мнения от видяното. В края на ползотворната и за двете страни творческа проява, особено стимулираща за младите изпълнители на народна музика, Калин Кирков е представи виртуозно изпълнение на гъдулка, чийто предишен притежател е бил неговият учител – доайенът на този инструмент Атанас Вълчев. Доц. д-р Галя Петрова-Киркова с лекота е представила емблематична странджанска песен под съпровод на гъдулката.

След впечатляващите изпълнения на гостите, на срещата с тях са били поканени и родителите на децата. Те с гордост са приели мнението на фолклористите за таланта на наследниците им. Доц. д-р Галя Петрова-Киркова и Калин Кирков сърдечно са благодарили за подкрепата и най-вече желанието да развиват децата си в областта на българския фолклор, пеенето и свиренето на народен инструмент.

От своя страна, ръководителите на младите средногорски изпълнители Цветина Грамова и Десислава Василева са благодарили на родителите за тяхната подкрепа и ангажираност по време на тази динамична година, както и за търпението и положените усилия от двамата музикални педагози по време на онлайн обучението на децата.

В знак на уважение към гостите, организаторите на срещата им поднесоха благодарствени адреси. Доц. д-р Галя Петрова-Киркова подари на Школа „Средногорци“ – Пирдоп, издадени от нея книги на фолклорна тематика. Тя е пожелала на Цветина Грамова и Десислава Василева да не спират да съхраняват и популяризират фолклорното ни наследство по този необикновен и всеотдаен начин – от сърце и с любов към българското!

На снимката: От ляво – надясно: Николета Тодорова, Гергана Атанасова, Мартина Станьова, Диляна Добрева, Десислава Василева, Алиса Камбер, Камелия Лещарова, Евелина Стойкова, Николая Иванова, Божидар Ненов, Мариета Панчева, Цветина Грамова, Николета Марчева, Даниела Георгиева, Теодора Лилова и Пламен Лещаров. На втори ред в средата – доц. д-р Галя Петрова-Киркова и Калин Кирков.

Архив на Школа „Средногорци“

Prev Post УЧЕНИЦИ ОТ СТОЛИЦАТА Реализират проект за филм за Априлското въстание в Копривщица
САМОДЕЙЦИ ОТ ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ” В МИРКОВО  Взеха участие в онлайн фото конкурси в социалната мрежа
Next Post САМОДЕЙЦИ ОТ ЧИТАЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ” В МИРКОВО Взеха участие в онлайн фото конкурси в социалната мрежа
Related Posts

Leave a Comment: