ВИЕЛИЦИ В СРЕДНОГОРИЕТО

  • 0
  • 54 преглеждания

Пътищата – почистени и проходими,

счупени клони на дървета от тежкия сняг

След падналия обилен сняг през почивните дни, пътищата в региона бяха в добро за зимната обстановка състояние и проходими за превозни средства, установи проверка на екип на в. „Регион” в ранната сутрин на неделния ден – 17 януари.

Около 10 часа сутринта поемаме по Главен път I – 6 в посока на рида „Козница”, с надежда да се срещнем с някои от дежурните в момента водачи на снегопочистващи машини. Термометърът на автомобила ни показва минус 6 градуса, но пътят е почистен почти до асфалта, опесъчен и се движим нормално. Почти не се срещаме с други коли, движението е слабо и предимно към община Антон. С отминаването на отклонението зо селото срещаме само три превозни средства и... един стопаджия. На откритото пространство виелицата вдига на талази от падналата снежна покривка и от гъстата пелена снежинки видимостта е значително намалена, но човекът върви нагоре към планината. Вземаме го, за да го спасим поне малко от студа и продължаваме към местността „Водопада”, където обичайно е стоянката на снегорините. Малко по-нагоре застигаме един отбил встрани „Опел”, с двама пътници. Питаме имат ли нужда от помощ, но те обясняват, че ще се справят и отново поемаме по своята задача. Нямаме късмет – срещаме в движение снегорина, управляван от Гергин Кирилов, както научаваме по-късно от самия него. Върши си работата, затова вместо да се отбием до ханчето, продължаваме към границата с Пловдивска област на възвишението „Козница”. Тук при чешмата, се разделяме със спътника си, който докато сме заедно обяснява, че е от Лом, но работи в Несебър. Имал личен ангажимент в родния си град, а след като го приключил, тръгнал обратно за към Черноморието. Вече четири дни пътувал „на стоп”. И го застигнал снеговалежът. Ще вървя, докато падна някъде, казва той и поема във фъртуната към Карлово, с надежда някои да го вземе за по-нататък, за да хване влака за Бургас.

Тук с изненада установяваме, че снегопочистващите машини на карловци въобще не са се потрудили да изпълнят ангажиментите си. Пътят е затрупан от снежната покривка и само един коловоз от преминал преди нас автомобил, показва, че някой все пак се е решил да пътува в тежката зимна обстановка.

По обратния път срещаме само два автомобила, докато наближим Пирдоп. А Гергин Кирилов намираме в базата на фирмата му „Нитрам Трейд”, в момента, когато подготвя машината си, за да я зареди с нов товар пясък. Той обяснява, че почистват републиканските пътища в района до границите на Софийска област със съседните й Пловдивска и Пазарджишка. Седем машини са излезли още в 11 часа в събота – 16 януари, и не са спирали да почиват до момента повече от 24 часа. Три от тях са на рида „Гълъбец” – два снегорина и един трактор. Останалите са в движение по пътищата между Пирдоп, Златица, Копривщица, Мирково, Челопеч, Чавдар, като стигат чак до границата на възрожденския град с община Стрелча и село Долно Камарци. С други думи, тяхна грижа е да са проходими за движение, а то е повече от 150 км. като разстояние. И както видяхме, вършат си работата отговорно. Почистено е навсякъде, като в населените места и по околовръстните пътища, тази задача е дело на други фирми.

На четвъртокласния път Златица – Панагюрище срещаме Кирил Кирилов, който със снегорина си е стигал до границата с Пазарджишка област и вече се връща. Почистени са дори местата за отбивка от пътя при необходимост. На едно от тях до чешмата „Гергана” разговаряме с него. Обяснява, че от три години е със снегорин и с пълен бункер на машината едва успява да стигне от единия до другия край на района, за който отговаря. И сега отива да го напълни с нови 5 т. пясък със сол, тъй като пътят вече е „пробит”, т. е. почистен от сняг по платното за движение. Пояснява, че в тази част на Средна гора имало повече снежна покривка, отколкото към Копривщица. Сериозен проблем създали счупените от тежестта на снега клони от дървета. Затова рязали и отстранили падналите на шосето и продължили със снегопочистването.

В населените места също е почистено по основните улици. Обилният сняг обаче е попречил на търговците да пристигнат за традиционния неделен пазар в Златица. Само няколко, предимно местни, са изложили на пет – шест сергии плодове и зеленчуци. В центъра на Пирдоп бялата пелена, затрупала страната, е създала истинска зимна приказка. Красиви със снежното си „облекло” са дърветата и паметникът на Дядо Влайков, който е с висока снежна гугла. Тежкият сняг е създал и проблеми – на няколко дървета има счупени клони, които са паднали на земята. Дежурните полицаи от автопатрула на РПУ съобщават, че засега няма закъсали автомобили и обстановката е нормална за този период на годината. Препоръчват шофьорите да бъдат внимателни и да не бързат много, за да стигнат до там, закъдето са тръгнали. А движение по улиците и пътищата няма много. С позатоплянето на времето към обяд жители на града наизлязоха от домовете си, за да почистят пред дворовете снежната бяла красота. Някои се разходиха и до Боровата гора, за да използват почивния ден за развлечение с домашните си любимци или да се спуснат по стръмнината с шейни или ски.

В СЕЛО ПЕТРИЧ
Prev Post В СЕЛО ПЕТРИЧ
Next Post В ПИРДОП
Related Posts

Leave a Comment: