ВПЕЧАТЛЯВАЩА И БОГАТА ТЪРЖЕСТВЕНА СЛУЖБА Тържествена служба за Св. Св. Константин и Елена

  • 0
  • 129 преглеждания

В голям народен празник се превърна патронният ден на единствения в района храм, посветен на равноапостолните Св. Св. Константин и Елена. На 21 май на известното “Таушан тепе” край с. Мирково, където се намира Божият дом, възстановен преди години от “Елаците Мед” и “Геотехмин”, се стекоха десетки жители на Средногорието, за да се поклонят пред императора и неговата майка, дали началото на признаването и разпространението на христишянството в Римската империя. На тържественото събитие присъстваха изпълнителният директор на дружеството инж. Добри Цветков, мениджъри и специалисти от предприятието и много хора от региона.

Специално за християнския празник гост на местната православна общност бе Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил – духовен глава на Ловчанската епархия. Той бе придружаван от иконом Любомир Казашки – секретар на митрополията и  игумена на Етрополския манастир “Св. Троица” – отец Емил Якимов. В съслужие с местните свещеници отец хаджи Недко Бръмбаров, отец Антоний Марчев и богослов Никола Бръмбаров, митрополит Гавриил изнесе празничната служба, която продължи няколко часа. В храма да се черкуват за празника почти постоянно влизаха миряни, които си запалваха по свещица, а църковен хор с песнопения допълваше литургията. Духовният глава на Ловчанска епархия припомни житието на майката и сина – равноапостоли и благослови присъстващите на техния ден, като пожела на всички здраве и благополучие. Той изрази благодарност към благодетелите на тържеството – управителите и колективите на двете компании, като пожела просперитет и успешни дела в работата. Митрополит Гавриил изрази своята и на всички жители на Средногорието признателност за тяхното родолюбие, подкрепа и съпричастие към духовността и християнската традиция.

В чест на двамата светци бе извършен водосвет и осветен жертвен курбан, приготвен с подкрепата на ръководството на рудодобивното и преработвателно дружество “Елаците-Мед”. За посетителите на храма по повод празника, в деня на патрона му имаше подготвени от работещи в компанията дълги маси, на които всеки можеше да вкуси от ароматната гозба.

Елена Ранчева бяга в Дания за България
Prev Post Елена Ранчева бяга в Дания за България
В ОБЩИНА ЧАВДАР  В община Чавдар празник на градската песен
Next Post В ОБЩИНА ЧАВДАР В община Чавдар празник на градската песен
Related Posts

Leave a Comment: