ЗА 142 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ Историческа възстановка на бунта в с. Петрич

  • 0
  • 94 преглеждания

На 12 май в с. Петрич тържествено беше отбелязана 142-годишнина от Априлското въстание. В селото се проведе възстановка на историческия подвиг на петричани по време епопеята, подготвена и реализирана с патриотичното вдъхновение от членовете на Регионален клуб към Национално дружество „Традиция“ „Поп Недельо” – с. Мирково, Сдружение „Хайдути” и с активната подкрепа на самодейци от читалищата „Оборище”  –  Петрич, „Отец Паисий” – с. Смолско, „Светлина” – с. Душанци, Школа за народни хора „Средногорци” – гр. Златица и гр. Пирдоп, жители и гости на с. Петрич. Сценарият е изготвен и режисиран от Цветина Грамова по записки и доклади на д-р Иван Иванов, уредник-музей „Луканова къща“ в гр. Пирдоп.

Преди възстановката отец Ангел Разградлиев от гр. Панагюрище, отслужи панахида за душите на загиналите Априлци. От центъра на бунтовното село шествието на бойците от поделението в с. Мусачево и жители и гости на Петрич, беше предвождано от „Марчинг бенд” – Златица, с ръководител Тодор Цачев. Духовият състав изпълни патриотични песни и маршове в центъра на селото и под строй се отправи към паметника-камбана в м. „Боището“, където е станало сражението на въстаниците с поробителите преди 142 години. Около паметника бяха създадени декори за възстановката, а облечените в народни носии от всички региони на страната самодейци очакваха публиката.

Водещите на възстановката върнаха лентата на времето назад и запознаха многобройните присъстващи с подробности за първата победа на въстаниците над башибозуците и черкезите от района и последвалите трагични събития. Членовете на клуб „Традиция” представиха създаването на революционния комитет в с. Петрич. Явор Ангелов се превъплъти в ролята на Георги Бенковски, под чието ръководство става тържествената клетва и който ръководи построявенето на отбранителни съоръжения около селото.

В разразилата се епична битка, както едно време, петричани видяха как е дадена първата жертва – петричанинът Петър Балов, загинал в Априлското въстание, гръмването на черешовото топче, станаха свидетели на народното веселие и последвалото разорение на богатото село. Възпоменателният мининг продължи с думи на признателност от кмета на Кметство Петрич Николай Лилов и кмета на Община Златица инж. Магдалена Иванова.

Военното формирование от с. Мусачево придаде още по-голяма тържестненост на митинга. Под звуците на Химна на Република България присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на загиналите за свободата на България. Венци на признателност бяха поднесени на паметника-камбана от Община Златица, ОбС Златица, Кметство Петрич, „Елаците-Мед”,  „Геотехмин“ - София, ТД  „Медет” - Златица, читалище „Оборище”  и Пенсионерски клуб „Искра” – с. Петрич. Честването завърши с възпоменателна заря.

Войните от Мусачево сътвориха уникален гаф

По време на шествието от центъра на с. Петрич до местността „Боището“ и паметника-камбана бойците от представителната рота на военното поделение в с. Мусачево сътвориха уникален гаф за Българската армия и тържествените символи на страната. Не стига, че бойците не бяха „в крак“, за разлика от музикантите и мажоретките от „Марчинг бенд“, ами и шестимата професионални войници, които носеха на височината на раменете си дълъг национален флаг, го бяха обърнали на обратно. Трикольорът предвождаше знамето на поделението и строя на останалите войници. За огромна изненада на присъстващите жители и гости на бунтовното село, повечето от които мъже и, вероятно служили в армията, белият цвят на държавния символ бе отляво, а не както е по Закона за държавния протокол – на десния флаг на строя.

Как трябва да се носи националното знаме, при подход към пилона за издигане по време на празници, всеки може да види в Интернет, от тържествата за 3 март, когато строй от гвардейци изпълни ритуала в столицата.

ПГТХТ – ПИРДОП  Отвори врати за кандидат-гимназисти
Prev Post ПГТХТ – ПИРДОП Отвори врати за кандидат-гимназисти
В ОБЩИНА ЧАВДАР  Почетна стража за героите
Next Post В ОБЩИНА ЧАВДАР Почетна стража за героите
Related Posts

Leave a Comment: