ПГТХТ – ПИРДОП Отвори врати за кандидат-гимназисти

  • 0
  • 123 преглеждания

В сряда – 9 май, Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Проф. Никола Димов“ в Пирдоп проведе Ден на отворени врати за кандидати от района, желаещи да продължат образованието си след седми клас в учебното заведение или да се запознаят с предметите и дисциплините, които тук се преподават.

Възпитаниците на професионалната гимназия ,наследник на първото училище по млекопреработване на Балканите, разказаха за себе си, показаха извоюваните купи и отличия в национални състезания по професиите, които изучават и как се забавляват в свободното си време. Организаторът на Деня на отворени врати – педагогът Дияна Петрова, облечена в национална носия, прикани гостите да наблюдават изявите на учениците от гимназията, които в няколко ателиета представиха интересни елементи от своята професионална подготовка и възможности за реализация след завършване на учебното заведение.

Учениците от седми клас от училища от района и техни родители, имаха възможност да наблюдават как се декантира вино, приготвянето на коктейли от Боян Тодоров и Пламен Благоев – национален и регионален шампион в конкурси по барманство, ателието по карвинг.

Особено интересно и най-много интерес предизвика подготвената в двора на професионалната гимназия трапеза с ястия от средновековната кухня на българина. Реализирана по идея на преподавателя по история Светозар Петров, на нея ученици и преподаватели по готварство, пременени в народни костюми, приготвяха и предлагаха на гостите си непознатите днес ястия „Пиле от Романия“ (по византийски), „Телешко Уелингтънс“ (месо, завито в лозови листа, опечено в керамични топки на жар), медовина и др.

Историкът, който активно се включи в направата на ястията и подредбата на трапезата, говори за традицията да се приготвя храната и най-употребяваните продукти през Средновековието у нас.

Гостите – кандидат-гимназисти получиха информация и за изучаваните дисциплини и учебни предмети в гимназията, както и интересуващи ги лично въпроси. Изявите на учениците от ПГТХТ бяха наблюдавани от директора на учебното заведение Павлина Ценова и членове на педагогическия екип, които не бяха ангажирани в иновативната по своя характер инициатива Ден на отворени врати.

ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ  Създава празници по приложно колоездене
Prev Post ОБЩИНА ЧЕЛОПЕЧ Създава празници по приложно колоездене
ЗА 142 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ  Историческа възстановка на бунта в с. Петрич
Next Post ЗА 142 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ Историческа възстановка на бунта в с. Петрич
Related Posts

Leave a Comment: