ЗА МИРКОВСКИТЕ УЧЕНИЦИ Математиката е царица на науките

  • 0
  • 108 преглеждания

През миналата седмица в ОУ „Георги Бенковски” – Мирково се проведе Седмица на математиката. Педагогът по учебния предмет Кунка Христова беше подготвила учениците от всички класове със съответните задачи. На принципа на „взаимоучителната метода” от някогашните възрожденски училища, по-големи ученици преподаваха учебния материал на ученици от по-малките класове. С тази задача много добре се справиха девет ученика от средния курс, като най-малката разлика в годините беше между седмокласника Тодор Маринов  и „неговите” ученици от шести клас.

В часовете по ЗИП по математика възпитаниците на учебното заведение са решавали математически кръстословици и логически задачи, свързани с математиката. В последния ден на седмицата беше проведен и празник на учебната дисциплина под надслов „Математиката е царица на науките”. Той се състоя в кабинета по математика и на него присъстваха ученици от всички класове, учители и гости.  Бяха формирани два отбора  „Алгебратите“ и „Математически войни“ с по трима представители от различни класове, които решаваха задачи в три кръга. Водещи бяха Всезнайко и Любознайка, които занимаваха публиката с решаването на различни задачи, докато отборите се справяха със своите.

Тричленно жури оценяваше резултатите на двата отбора и им даваше точки за бързина и правилни отговори. Най-трудната задача за публиката, при която никой не стигна до правилния отговор, беше да се съберат всички цифри от едно до сто включително. Оказа се, че гениалното решение на тази задача е направил известният математик Гаус и то още като дете.

Ученици представиха занимателната сценка „В час по математика”. След оспорваното състезание за победител беше обявен отборът на „Математически войни“. Всички участници в Седмицата на математика в ОУ – Мирково получиха награди.

ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЙОАННА ЗАХАРИЕВА ОТ ПИРДОП  Четвърта на националния шампионат по планинско бягане
Prev Post ЛЕКОАТЛЕТКАТА ЙОАННА ЗАХАРИЕВА ОТ ПИРДОП Четвърта на националния шампионат по планинско бягане
„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“  Представи стажантските си програми пред ученици
Next Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Представи стажантските си програми пред ученици
Related Posts

Leave a Comment: