ЗА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА ХРАМ „СВЕТИ ДИМИТРИЙ“ В МИРКОВО Ганка Кренева приготви Петохлебие за здраве и берекет

  • 0
  • 119 преглеждания

На 26 октомври Православната църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. С благословията на Константийски епископ Михаил, викарий на митрополит Гавриил, в едноименния мирковски храм „Свети Димитрий бе отслужена празнична света литургия.

На празника в патронния ден на храма съслужиха на викарий Михаил още йеромонах Нектарий от Чекотинския манастир и отец Антоний от Челопеч. В тържествената служба се включиха и отец Николай Славчев, който е предстоятел на църквата в селото и свещеник от гр. Етрополе.  Дядо владика, който обичайно провежда богослужението за Димитровден в Мирково, този път не дойде поради здравословни проблеми.

Храмът беше отворен през целия ден, за да приеме десетките желаещи – миряни и именници, да запалят свещ, да се преклонят пред светеца и да отравят своите молитви към него да ги дари със здраве, сили и благополучие. След като беше отслужена литургията, викарий Михаил раздаде нафора на богомолците.

Специално Петохлебие беше направено от Ганка Кренева по случай големия храмов празник за здраве и берекет. Тя самата си го беше нарекла за случая и раздаде обредния хляб на присъсващите. Хората си взеха светена вода и останаха да изчакат да стане готов приготвения за храмовия празник вкусен жертвен курбан. За здравето на мирковчани бяха заклани пет овце приготвени с общите усилия на дарители, помагачи и готвачи.

НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-ПАМЕТНИК „ТОДОР ВЛАЙКОВ“  Получи дар с лика на патрона си
Prev Post НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ-ПАМЕТНИК „ТОДОР ВЛАЙКОВ“ Получи дар с лика на патрона си
На Димитровден параклисът в махала „Бодят“ грейна обновен
Next Post На Димитровден параклисът в махала „Бодят“ грейна обновен
Related Posts

Leave a Comment: