На Димитровден параклисът в махала „Бодят“ грейна обновен

  • 0
  • 106 преглеждания

На 26 октомври – в деня, в който старите дюлгери (строители) приключвали работата си за годината и правели равносметка на положения свой труд от Гергьовден до Димитровден и на тайфата си (групата калфи и чираци) по направа на нови къщи, мостове, училища, обществени сгради, храмове и конаци, проф. д-р инж. Илия Гърков и семейството му обявиха финала на първия етап от обновлението на параклиса „Свето Възнесение Господне“ в махала „Среден Бодят“ на село Петрич. На събитието присъстваха кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, кметският наместник на селото Мария Ангелова, съпругата на проф. Гърков – Цветанка Гъркова, живеещи в трите махали „Бодят“, близки и приятели на дарителя.

С лични средства проф. д-р инж. Илия Гърков се зае да подобри състоянието на Божия дом, който преди обновлението бе нисък, схлупен, с компрометиран покрив и стари, отдавна нуждаещи се от подмяна дограма, врата и подова настилка. В незавидно положение бе и изграденият в съседство навес за приютяване на миряните по време на честване патронния празник на параклиса.

За няколко месеца, с усърдния труд на строителна бригада и служители на Община Златица, всичко това вече е променено. Но предстои още какво да се прави и затова работата ще бъде продължена през пролетта, а тържественото откриване на светналия в бялата си окраска храм ще стане на Спасовден – 40 дни след Великден, когато местното население отбелязва неговия празник.

Признателност към проф. д-р инж. Илия Гърков и Цветанка Гъркова отправи кметският наместник на село Петрич Мария Ангелова. Тя подчерта, че Човекът Илия Гърков е направил реалност една отдавнашна мечта и намерения на малкото жители на махалата, да видят параклиса си възроден. И пожела здраве и благополучие на него и семейството му. Поздравления за доброто дело на дарителя изрази и инж. Стоян Генов. Кметът на Община Златица сподели, че празникът на Свети Димитър е поводът да се изрази благодарност към проф. Гърков. Неговият жест на добротворство ще се помни и тачи навеки от бодятчани, каза той.

Проф. д-р инж. Илия Гърков благодари на хората, които са вложили труда и усилията си за подобряване облика на храма ,на пространството около параклиса, и за разширението на навеса. Дарителят гарантира, че през пролетта работата ще продължи с довършване подобренията вътре в храма, и там, където това е необходимо. И покани присъстващите да се съберат отново край него на патронния му ден, когато ще бъде тържествено осветен и открит за посещения.

Вниманието на проф. Гърков към Божия дом не е случайно – в махала „Горен Бодят“ е неговата родова къща и се вижда от височината, на която е параклисът. В трите махали „Бодят“ живеят дванадесет души, но интерес към имотите наоколо има. Немалко млади семейства си закупуват тук къщи, които подобряват, за да обитават постоянно или да пребивават в тях на спокойствие през лятото сред красивата местна природа, далеч от напрежението на големия град, каза той.

Отец Антон от Панагюрска духовна околия, към която принадлежи село Петрич със своите махали, отслужи молебен за здраве и благоденствие на дарителите, жителите на селото, на общината и българския народ. Той поръси със светената вода присъстващите на тържеството и освети трите икони, с които се дарява храмът. Проф. д-р инж. Илия Гърков и съпругата му Цветанка Гъркова подариха на Божия дом икона на Света Богородица със сребърен обков, кметът на Община Златица дари копие на Св. Богородица с Младенеца, оригиналът на която е от XII в. и се намира във Ватопедския манастир, Света гора. Кметският наместник на село Петрич Мария Ангелова обогати храма с икона на Свети Димитър, реплика на едноименно произведение на българското възрожденско изкуство от XIX в. в църквата в гр. Банско, и двете дело на Радосвета Лазарова.

Отец Антон отправи благодарности към дарителите и към всички, които с труд и молитва са помогнали за обновлението на храма. Той изрази поздравленията на архиерейския наместник на Панагюрска енория свещеноиконом Атанас Манолов към ктиторите за положеното старание и пожела както досега, стъпките им и занапред да водят само към добри дела.

Тържеството продължи със скромна трапеза за присъстващите, специално за която Цветанка Гъркова бе приготвила две богато украсени и вкусни питки. Цветя и дарове за храма оставиха и други присъстващи на събитието.

ЗА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА ХРАМ „СВЕТИ ДИМИТРИЙ“ В МИРКОВО  Ганка Кренева приготви Петохлебие за здраве и берекет
Prev Post ЗА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА ХРАМ „СВЕТИ ДИМИТРИЙ“ В МИРКОВО Ганка Кренева приготви Петохлебие за здраве и берекет
ЕКИП НА ПРЕДАВАНЕТО „ТУРИЗЪМ.БГ НА БНТ  Снима филм за историята и красотите на Община Златица
Next Post ЕКИП НА ПРЕДАВАНЕТО „ТУРИЗЪМ.БГ НА БНТ Снима филм за историята и красотите на Община Златица
Related Posts

Leave a Comment: