ЗА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК Нови икони на параклиса „Свети Сисой“

  • 0
  • 113 преглеждания

На 6 юли в Мирково се проведе традиционния за селото корбан, посветен на християнския светец Сисой. Новопостроеният параклис на светеца всяка година се оформя и допълва все повече с доброволни дарения. Тази година на храма е положена вътрешна мазилка, дело на Георги Георгиев. Специалисти в пирдопска фирма за мебели са изработили иконостаса.  Със съдействието на „Геотехмин” и „Елаците-Мед” за ръководител на украсата на параклиса е определен Йордан Динков, а неговото изписване е дело на младия художник Петър Пашов.

Вече са готови четири икони. Те са изработени върху плат и са рисувани с маслени бои. Художникът е работил по иконите от първи юни до трети юли и е успял да свърши работа точно преди празника. На тях са изобразени Света Богородица с малкия Исус, Иисус Христос, Йоан Кръстител и Свети Сисой с младенец в ръцете. Предстои изписването със стенописите по тавана и стените, но това вероятно ще бъде след като привърши работата по изписването на параклиса „Света Петка”.

Художникът работи едновременно по зографията на двата храма, но поради неблагоприятните климатични условия, временно е преустановил дейността си. Пресъздаването на индивидуалните черти на светците е виждане на самия творец. Всеки от тях е със земни черти и собствена индивидуалност, далеч от представата за изпитите лица от някогашните икони, въпреки че каноните по тяхното изобразяване са спазени точно, като се пресъздава част от характера.  Проектът и изографисването на параклиса са дарение от „Елаците-Мед“.

Празникът протече по традицията за такива събития. Хората идваха и палеха свещи на стария кръст и в новия параклис за здраве най-вече на децата, чийто покровител е светецът. Отец Николай Славчев извърши празничен водосвет и поръси със светена вода, след което освети и корбана, който се дава изцяло само от доброволни дарения и се ръководи от църковното настоятелство. На дошлите да почетат празника бяха осигурени и покрити с чадъри места за сядане. Осигурена беше скара, напитки и музика за присъстващите.

Веднага на следващия ден, след празника на Свети Сисой, вярващите християни в Мирково почетоха паметта и на Света Неделя. Нейният параклис е единственият, който се намира на територията на селото, и за неговата чистота и подредба се грижат две жени. Според преданията, описани и от патриарх Евтимий, Неделя е родена в Мала Азия като дългоочаквано дете, дошло в отговор на молитвите на родителите ѝ Доротей и Евсевия.

В параклиса се пази най-старата икона на Света Неделя, изработена от метал и намерена на мястото, където е построен той. Отец Николай Славчев отслужи празничен водосвет и поръси със светена вода най-напред децата, а след тях и всички дошли да почетат светицата. След водосвета от Елисавета Хрискова и от Божидарка Ангелова беше даден корбан за здраве на миряните.

В ЗЕМЛИЩЕТО НА КОПРИВЩИЦА  Отново офроуд изпитания и екстремни изживявания
Prev Post В ЗЕМЛИЩЕТО НА КОПРИВЩИЦА Отново офроуд изпитания и екстремни изживявания
ЕКИП НА БНТ  Гостува в Пирдоп с лятно кино
Next Post ЕКИП НА БНТ Гостува в Пирдоп с лятно кино
Related Posts

Leave a Comment: