ЗА ВЪЗКРЕСЕНИЕТО ХРИСТОВО Стотици минаха под плащеницата

  • 0
  • 93 преглеждания

В деня на Христовото разпятие – петък, 6 април, стотици жители на гр. Пирдоп и хора от съседни общини използваха почивния ден, за да спазят традицията, като си закупят керамичен сувенир или предмет за домакинството, отнасяйки по този начин частица от Спасителя вкъщи.

В града множество търговци предлагаха стоката си на площад „Тодор Влайков“, край църквата „Свето Успение Богородично“, на пространството до автогарата или непосредствено пред търговските си обекти. Изобилието от изделия бе огромно и имаше за всеки – от такива, за по дребни стотинки, до красиви гледжосани гювечи, фигури на животни за градината, предмети за бита.

В петъчния ден особено оживено бе в храма, където множеството посетители търпеливо изчакваше реда си, за да премине под Разпятието и масата с плащеницата, за пречистване на душите и сърцата и в знак на почит и преклонение пред Божия син, жертвал себе си за доброто, спасението и благоденствието на своите последователи. Много млади хора и деца спазиха обряда, заедно със своите родители.

В събота – 7 април, малко преди полунощ, храмът и дворът около него отново се изпълниха от миряни и граждани, които със запалени от Благодатния огън, донесен от Йерусалим, свещи, очакваха да се случи Великото тайнство – Христовото Възкресение. Негово благоговейнство ставрофорен свещеноиконом отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи празничната Света литургия, в съслужие с богослов Иван Бръмбаров. Литийно шествие, водено от Светото евангелие, обиколи храма и точно в полунощ, при звъна на църковните камбани, предстоятелят на Божия дом тържествено обяви „Христос Воскресе!“, а обиколилите го миряни, спазвайки обичая и традицията, масово отвърнаха „Воистина Воскресе!“.

Празничната служба продължи вътре в храма. Прочетено бе Синодалното Пасхално послание. Постепенно присъстващите на Великденските тържества поеха към вкъщи със запалени свещи в ръце и по улиците на Пирдоп пламтяха стотици живи огънчета, за да внесат в домовете на хората спокойствие, чистота, радост, здраве и надежда за сбъдване на мечти и начинания.

Тържествени Великденски служби се състояха в почти всички храмове в селищата от региона.

НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО  Камбани възвестиха Великото тайнство
Prev Post НА ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО Камбани възвестиха Великото тайнство
Деца и ученици боядисваха на яйца в Копривщица
Next Post Деца и ученици боядисваха на яйца в Копривщица
Related Posts

Leave a Comment: