ЗЕМЕДЕЛЦИ ОТ КОПРИВЩИЦА Против лимитите за добив на картофи

  • 0
  • 81 преглеждания

На 24 февруари в Копривщица в конферентната зала на общинския музей на образованието, помещаващ се в сградата на Първото класно училище в България, се проведе среща със земеделските стопани от възрожденския град. Тя беше  организирана от Дирекция „Земеделие“ (ОДЗ) – Софийска област.  На работната среща присъстваха  Христина Дойчева – началник на Общинска служба по земеделие – Копривщица и служителите Анна Кесякова и Мария Шушулова.

Христина Стойкова – Директор ОДЗ – Софийска област, направи разяснение за схемите по директните плащания за кампания 2017 г. Стана ясно, че  има предложение за обвързаната подкрепа за зеленчуците, в които влизат и картофите, земеделските производители да доказват добив от декар. До сега той е трябвало да бъде по 1015 кг. Има предложение добивът да стане 1950 кг.

Земеделските производители от Копривщица реагираха остро. Те изразиха становище, че това е невъзможно да се достигне в Копривщица без поливане, а планинският терен не позволява това. По този начин държавата ги кара да лъжат, защото в Копривщица не могат да бъдат достигнати такива добиви. И земеделските стопани се принуждават да изписват високи добиви, защото в противен случай няма да получат обвързаната подкрепа.

Директорът на Областна дирекция „Земеделие“ обеща да предаде становището на копривщенци, които предложиха страната да бъде районирана. Земеделските стопани споделиха, че наредбата все още не е обнародвана, а започна разяснителната кампания, която борави с новите изисквания.

НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ  Парад на маската в Копривщица
Prev Post НА СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ Парад на маската в Копривщица
Next Post КМЕТЪТ НА КОПРИВЩИЦА ГЕНЧО ГЕРДАНОВ Получи сертификата за НСНТ за нематериално културно наследство
Related Posts

Leave a Comment: