КМЕТЪТ НА КОПРИВЩИЦА ГЕНЧО ГЕРДАНОВ Получи сертификата за НСНТ за нематериално културно наследство

  • 0
  • 108 преглеждания


От 21 до 23 януари кметът на община Копривщица – Генчо Герданов бе на  официално посещение в столицата на Франция. На 21 февруари на тържествена церемония в централата на ЮНЕСКО в Париж, Копривщица получи сертификата за вписване на Събора на народното творчество в регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики на световното нематериално културно наследство.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи на г-н Герданов документа.  На церемонията присъства Н. Пр. Ангел Чолаков, посланик на България във Франция и постоянен представител към ЮНЕСКО, и други официални лица, съобщават информационни агенции. „Съборът в Копривщица е петият елемент, включен в списъка на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство - след Чипровските килими, Бистришките баби, Нестинарството и обичая Сурва. Това е поредното признание за богатството на културата на България. Съборът се утвърди като уникална практика, която България сега споделя със света“, подчерта Ирина Бокова.

Вече 50 години Съборът на народното творчество в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на този хубав български град. Той се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната като нематериално културно наследство. В него участват около 10 000 души от различните краища на страната, включително и българи, живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълняващи български фолклор. В своята история съборът е достигал и до над 20 000 изпълнители от читалищата от всички области на страната и от цял свят, предаде БГНЕС.

ЗЕМЕДЕЛЦИ ОТ КОПРИВЩИЦА Против лимитите за добив на картофи
Prev Post ЗЕМЕДЕЛЦИ ОТ КОПРИВЩИЦА Против лимитите за добив на картофи
КЛУБЪТ ПО ПЛАИНАРСТВО "ПРИЯТЕЛИ В ПРИКЛЮЧЕНИЯТА" – ЧЕЛОПЕЧ
Next Post КЛУБЪТ ПО ПЛАИНАРСТВО "ПРИЯТЕЛИ В ПРИКЛЮЧЕНИЯТА" – ЧЕЛОПЕЧ
Related Posts

Leave a Comment: