Поклон пред героите – освободители

  • 0
  • 81 преглеждания

На втори март ръководството и представители на институции и обществеността на Община Златица се поклониха пред подвига на българските опълченци и руските богатири, донесли ни свободата преди 143 години, на тържество пред паметника и Руския кръст, издигнати на пл. „Пещерата“, на ул. „Софийско шосе“. С шествие, водени от Марчинг бенд „Маршируващи звезди“, с ръководител Тодор Цачев, уважилите събитието граждани се събраха през светините и отдадоха своята почит и благодарност към загиналите герои.

Водещият Димитър Овчаров от читалище „Христо Смирненски“, откри тържеството, посветено на сакралната дата 3-ти март 1878 г. Този ден е за преклонение пред хората, дали живота си нашата свобода и независимост, каза той. Слово за националния празник поднесе кметът на общината инж. Стоян Генов, който откри някои от най-важни моменти от Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г., и припомни имената на опълченците родени и живели в Златица слез Освобождението, изписани на мемориала. Трети март е ден на българското възкресение. Това е свещена дата за всички нас. Ден, в който един изстрадал народ гордо вдига глава и става свободен, – каза инж. Стоян Генов, като посочи славните стъпки на предците ни през петте века на робство, за извоюване на бленуваната свобода.

На почетна стража край монумента на освободителите бяха застанали членове на Регионален комитет „Традиция“ – Златица. С падане на колене присъстващите изразиха своето преклонение към героите. Поздравителни адреси до общинското ръководство и гражданите на Златица бяха изпратили от „Геотехмин“ ООД и „Елаците-Мед“.

Венци и цветя на двата паметника бяха поднесени от Община Златица, ОбС, кметствата Карлиево и Църквище, „Геотехмин“ и „Елаците-Мед“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, „Аурубис България“, читалище „Христо Смирненски“, СУ „Свети Паисий Хилендарски“, Професионална гимназия „Златица“, Национално дружество „Традиция“ и граждани.

Паметното честване на Освобождението продължи в голямата зала на читалището, в която се състоя празничен концерт „Възраждане“ , изнесен от  Симфоничен оркестър – Враца и трио „Тенорите“.

143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО  Зареждащ с родолюбие и патриотизъм спектакъл в Златица
Prev Post 143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО Зареждащ с родолюбие и патриотизъм спектакъл в Златица
В ПИРДОП  Дефиле за 3 март с българския трикольор
Next Post В ПИРДОП Дефиле за 3 март с българския трикольор
Related Posts

Leave a Comment: