148 години безсмъртие

  • 0
  • 72 преглеждания

Под надслов „148 години безсмъртие“ бе отбелязана годишнината от смъртта на Апостола Васил Левски в Копривщица. В синхрон с обявената епидемия, това се случи с виртуални изяви. Децата от 4 група на Детска градина „Евлампия Векилова“ на педагозите Дидка Пенчева и Пенка Иванова поднесоха на своите съграждани рецитал, посветен на Дякона.

Вълнуващ и завладяващ бе спектакълът по сценарий на Пенка Кунчева, подготвен от артистичния секретар Димитър Кунчев. В него участваха самодейците Цветко Маврудиев, Сияна Петкова, Вероника Велкова, Максим Денчев, Сияна Мерджанова Ванеса Стоева, Филип Величков, ученици от 1 до 4 клас и певческа група „Копришки бисери“ с ръководител Иванка Бичева.

Самият Димитър Кунчев, влязъл в образа на Васил Левски, поднесе с въодушевление заветите на Дякона, непреходни във времето. Облечен в  униформа на въстаник от Април 1876 година Димитър Кунчев гостува в класа на Мария Паралеева. Той разказа на учениците за посещението на Васил Левски в Копривщица през 1869 година и учредяването на първия революционен комитет във възрожденския град.

Много интерес предизвика копието на фотография на Апостола, което е автентична реплика на оригинала. В този час по родолюбие децата научиха и  тайнственото име на гр. Копривщица, с  което е записана в тефтерчето – „Горчица“. Бе записан и излъчен в социалните мрежи и рецитал за Апостола  на възпитаниците на Мария Паралеева. Във фейсбук се появиха и портретите на Васил Иван Кунчев, рисуван от деца на Копривщица.

Макар и да е тъжен поводът на годишнината, той показа, че въпреки конюнктурата на времето и опитите за пренаписване на историята ни в учебниците, България ще пребъде и героите й няма да бъдат забравени.

„АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“   Дари дисплеи за контрол на достъпа с термално отчитане на училищата в региона
Prev Post „АУРУБИС БЪЛГАРИЯ“ Дари дисплеи за контрол на достъпа с термално отчитане на училищата в региона
ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ Книгата „Мирково и околности“ на Вяра Канджева и Антоний Ханджийски
Next Post ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ Книгата „Мирково и околности“ на Вяра Канджева и Антоний Ханджийски
Related Posts

Leave a Comment: